Pulpety w sosie pomidorowym

maspexdigital

Wartości odżywcze na porcję
Energia
954
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
150 woda
40 g masło
12 g drożdże
1 szt. jaja l
1 szczyp. sezam
1 łyżka ser żółty
1 opak. pomidorki koktajlowe
1 pęcz. rukola
1 opak. mini ogórki konserwowe
1 opak. pulpety łowicz
Przygotowanie
Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtko i zaczyn. Wymieszaj wstępnie i dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i odstające od ręki.
Włóż do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyrób ciasto ponownie i podziel na równej wielkości bułeczki – około 20 sztuk.
Wyłóż bułeczki na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozostaw na około 30 minut aż wyrosną ponownie. Posmaruj białkiem i posyp sezamem. Piecz w 200C przez około 10-15 minut aż bułeczki będą ładnie przybrązowione.
Przygotuj dodatki - ser pokrój w małe kwadraty, pomidorki w plasterki. Pulpety podgrzej na patelni. Bułeczki przekrój na pół. Przygotuj burgera: bułka, warstwa sosu pomidorowego, rukola, pulpet, plaster sera, pomidorki, bułka oraz ogórek konserwowy na wykałaczce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
954
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.