Pulpety w sosie pomidorowym

maspexdigital
Pulpety w sosie pomidorowym

0

0 / 0

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

150 woda

40 g masło

12 g drożdże

1 szt. jaja l

1 szcz. sezam

1 łyżka ser żółty

1 opak. pomidorki koktajlowe

1 pęcz. rukola

1 opak. mini ogórki konserwowe

1 opak. pulpety łowicz

Przygotowanie


1

Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtko i zaczyn. Wymieszaj wstępnie i dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i odstające od ręki.

2

Włóż do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyrób ciasto ponownie i podziel na równej wielkości bułeczki – około 20 sztuk.

3

Wyłóż bułeczki na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozostaw na około 30 minut aż wyrosną ponownie. Posmaruj białkiem i posyp sezamem. Piecz w 200C przez około 10-15 minut aż bułeczki będą ładnie przybrązowione.

4

Przygotuj dodatki - ser pokrój w małe kwadraty, pomidorki w plasterki. Pulpety podgrzej na patelni. Bułeczki przekrój na pół. Przygotuj burgera: bułka, warstwa sosu pomidorowego, rukola, pulpet, plaster sera, pomidorki, bułka oraz ogórek konserwowy na wykałaczce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły