Pulpety w sosie pieczarkowo-paprykowym
m7
Pulpety mozna podawać z ryżem, makaronem jak i ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pulpety mozna podawać z ryżem, makaronem jak i ziemniakami.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. curry
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. maggi
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka
250 g mięso mielone
250 g pieczarki
1 szt. czosnek
1 szt. nać pietruszki
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka zielona
1 szt. cebula
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka śmietana
Przygotowanie
Mięso mielone wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką i przyprawami. Uformować małe kuleczki i wrzucać pojedyńczo do wrzącej wody z kostką rosołową warzywną.Gotować 40 minut.
Papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki, cebulę, pieczarki wrzucić na patelnię i smażyć ok 10 minut ciągle mieszając. Gdy pulpety są już ugotowane dodać je do warzyw na patelnię i wlać wywar, wszystko dusić ok 15-20 minut. Mąkę, śmietanę i trochę wody wymieszać razem i wlać na patelnię. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać zagotować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
249
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.