Pulpety w sosie paprykowym
m7
1
0 / 0
0
Pulpety w sosie paprykowym
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szcz. pieprz
3 szcz. sól
2 szcz. papryka czerwona słodka
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka cukier
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. nać pietruszki
1 szt. czosnek
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
60 dek. mięso mielone
5 dek. masło
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
1.Cebulę obieramy i siekamy.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3.Opłukaną matkę drobno kroimy.
4.Mięso mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, połową natki, solą, pieprzem i papryką.
5.Formujemy 8 kulek.
6. Zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy, wsypujemy vegetę i wkładamy pulpety.
7.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
8.Z mąki pszennej i masła robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy śmietaną, a następnie szklanką wywaru z pulpetów. dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody i keczupem, przyprawiamy papryką, solą i cukrem.
9.Gotujemy jeszcze 5 minut.
10.Pulpety przekładamy do rondla z sosem.
11.Chwilę razem podgrzewamy.