Pulpety w sosie paprykowym

m7
Pulpety w sosie paprykowym

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki tadeusza barowicza pt. "pyszności z mięsa mielonego"

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 szkl. śmietana 12%

1 szkl. mleko

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. nać pietruszki

1 szt. czosnek

3 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka margaryna zwykła

1 łyżka keczup

60 dag. mięso mielone wołowe

Przygotowanie


1

Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrajaną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki oraz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Uformować 8 kulek. Pulpety gotować w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut.

2

Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać do garnka szklankę mleka i śmietanę.

3

Dodać łyżkę papryki oraz łyżeczkę keczupu, dokładnie rozmieszać. Gotować sos na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

4

Ugotowane pulpety wyjąć z wody, osączyć, włożyć do garnka z sosem. Posypać resztą natki pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

595

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły