Pulpety w sosie paprykowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pulpety w sosie paprykowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974726725.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis pochodzi z książki tadeusza barowicza pt. "pyszności z mięsa mielonego"
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki tadeusza barowicza pt. "pyszności z mięsa mielonego"
14
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 szkl. śmietana 12%
1 szkl. mleko
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. nać pietruszki
1 szt. czosnek
3 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka margaryna zwykła
1 łyżka keczup
60 dag. mięso mielone wołowe
Przygotowanie
Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrajaną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki oraz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Uformować 8 kulek. Pulpety gotować w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut.
Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać do garnka szklankę mleka i śmietanę.
Dodać łyżkę papryki oraz łyżeczkę keczupu, dokładnie rozmieszać. Gotować sos na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ugotowane pulpety wyjąć z wody, osączyć, włożyć do garnka z sosem. Posypać resztą natki pietruszki.