Pulpety w sosie paprykowym

m7
Pulpety w sosie paprykowym

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki tadeusza barowicza pt. "pyszności z mięsa mielonego"

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. cukier

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.50 szkl. śmietana 12%

1 szkl. mleko

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. nać pietruszki

1 szt. czosnek

3 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka margaryna zwykła

1 łyżka keczup

60 dek. mięso mielone wołowe

Przygotowanie


1

Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrajaną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki oraz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Uformować 8 kulek. Pulpety gotować w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut.

2

Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać do garnka szklankę mleka i śmietanę.

3

Dodać łyżkę papryki oraz łyżeczkę keczupu, dokładnie rozmieszać. Gotować sos na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

4

Ugotowane pulpety wyjąć z wody, osączyć, włożyć do garnka z sosem. Posypać resztą natki pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły