Pulpety w sosie koperkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Pulpety w sosie koperkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1715166281452.jpg&w=3840&q=75)
Pulpety w sosie koperkowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pulpeciki są delikatne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, purée lub ryżu. Smacznego!
0
0 / 0
Pulpety w sosie koperkowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pulpeciki są delikatne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, purée lub ryżu. Smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. chrzan krakus
1.50 l bulion warzywny
400 g mięso mielone z indyka
100 ml mleko
1 łyżka mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 szt. kajzerka
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. koperek
250 ml śmietanka 30%
1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do zmiękczenia.
Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, ząbek czosnku i zmiękczoną bułkę. Doprawiamy przyprawami według uznania. Całość mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.
Z mięsa formujemy okrągłe pulpeciki i podsmażamy delikatnie na patelni.
Podsmażone klopsiki wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy przez około 15 minut.
Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy jeszcze chwilę.
Następnie dodajemy śmietankę 30%, chrzan i posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Troszkę śmietanki przelewamy do szklanki i mieszamy z łyżeczką mąki.
Do gotującej się śmietanki wlewamy powoli śmietankę z mąką, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, ściągamy całość z palnika.
Pulpeciki zalewamy sosem koperkowym i podajemy z ziemniakami lub ryżem.