Pulpety w sosie koperkowym

Krakus
Pulpety w sosie koperkowym

0

0 / 0

Pulpety w sosie koperkowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pulpeciki są delikatne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, purée lub ryżu. Smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżeczka chrzan krakus

1.50 l bulion warzywny

400 g mięso mielone z indyka

100 ml mleko

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 szt. kajzerka

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. koperek

250 ml śmietanka 30%

1 szcz. sól, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do zmiękczenia.

2

Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, ząbek czosnku i zmiękczoną bułkę. Doprawiamy przyprawami według uznania. Całość mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.

3

Z mięsa formujemy okrągłe pulpeciki i podsmażamy delikatnie na patelni.

4

Podsmażone klopsiki wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy przez około 15 minut.

5

Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy jeszcze chwilę.

6

Następnie dodajemy śmietankę 30%, chrzan i posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Troszkę śmietanki przelewamy do szklanki i mieszamy z łyżeczką mąki.

7

Do gotującej się śmietanki wlewamy powoli śmietankę z mąką, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, ściągamy całość z palnika.

8

Pulpeciki zalewamy sosem koperkowym i podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły