Pulpety sycylijskie z penne

Lubella
Pulpety sycylijskie z penne

0

0 / 0

Pulpety sycylijskie z penne to świetny wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. To połączenie klopsików drobiowych z aromatycznym sosem pomidorowym, delikatnym makaronem i wyrazistymi dodatkami. Pulpeciki sycylijskie z pewnością przypadną do gustu fanom włoskiej kuchni. Smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g filet z kurczaka

0.50 szkl. panko

10 szt. kapary

10 szt. czarne oliwki

30 g rodzynki

1 pęcz. natka pietruszki

3 szt. ząbek czosnku

1 szt. jajko

800 g przecier pomidorowy kotlin

300 g makaron lubella penne

50 g ser grana padano

40 ml oliwa z oliwek

1 szcz. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do misy melaksera. Wbić jajko, dodać panierkę panko, pieprz oraz sól i zmielić na małe kawałki.

2

Rodzynki namoczyć we wrzątku. Kiedy napęcznieją, dodać je wraz z posiekanymi oliwkami, kaparami oraz natką pietruszki do mięsa. Wymieszać.

3

Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Usmażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Ściągnąć z patelni i odstawić na bok.

4

Na patelnię dolać pozostałą oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i gotować przez kilka minut.

5

Do sosu pomidorowego dodać pulpeciki i doprawić pieprzem i solą.

6

Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Dodać do sosu z pulpetami i wymieszać.

7

Gotowe danie posypać tartym serem grana padano i udekorować świeżą bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły