Pulpety sycylijskie z penne
Lubella
Pulpety sycylijskie z penne to świetny wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. To połączenie klopsików drobiowych z aromatycznym sosem pomidorowym, delikatnym makaronem i wyrazistymi dodatkami. Pulpeciki sycylijskie z pewnością przypadną do gustu fanom włoskiej kuchni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
591
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pulpety sycylijskie z penne to świetny wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. To połączenie klopsików drobiowych z aromatycznym sosem pomidorowym, delikatnym makaronem i wyrazistymi dodatkami. Pulpeciki sycylijskie z pewnością przypadną do gustu fanom włoskiej kuchni. Smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g filet z kurczaka
0.50 szkl. panko
10 szt. kapary
10 szt. czarne oliwki
30 g rodzynki
1 pęcz. natka pietruszki
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. jajko
800 g przecier pomidorowy kotlin
300 g makaron lubella penne
50 g ser grana padano
40 ml oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do misy melaksera. Wbić jajko, dodać panierkę panko, pieprz oraz sól i zmielić na małe kawałki.
Rodzynki namoczyć we wrzątku. Kiedy napęcznieją, dodać je wraz z posiekanymi oliwkami, kaparami oraz natką pietruszki do mięsa. Wymieszać.
Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Usmażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Ściągnąć z patelni i odstawić na bok.
Na patelnię dolać pozostałą oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i gotować przez kilka minut.
Do sosu pomidorowego dodać pulpeciki i doprawić pieprzem i solą.
Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Dodać do sosu z pulpetami i wymieszać.
Gotowe danie posypać tartym serem grana padano i udekorować świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
591
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.