Pulpety rybne

EkspertOdKuchni
Pulpety rybne

0

0 / 0

Pulpety rybne z dorsza w aromatycznym sosie pomidorowym to idealny wybór na obiad, który świetnie smakuje w duecie z ryżem, ziemniakami lub warzywami na parze. To świetny wybór dla wszystkich miłośników ryb, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Połączenie soczystych pulpecików rybnych z sosem na bazie pomidorów, curry i oregano, a także świeżym koperkiem na wierzchu nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g filet z dorsza

1 łyżeczka curry w proszku

2 łyżka bułka tarta

1 szt. jajko

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

1 pusz. pomidory krojone łowicz

0.50 łyżeczka suszone oregano

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Przygotuj rybę. Jeżeli ma ości, usuń je.

2

Dorsza pokrój w kostkę i przełóż do blendera. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

3

Dosyp bułkę tartą, dodaj jajko, łyżkę masła i połowę posiekanego koperku. Wszystko zblenduj.

4

Z gotowej masy uformuj pulpeciki.

5

Smaż pulpety na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

6

Gdy pulpety będą zarumienione, wlej pomidory z puszki i dopraw oregano, solą i pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez około 10 minut.

7

Gotowe pulpety rybne serwuj na ciepło z dodatkiem posiekanego koperku na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły