Pulpety rybne
EkspertOdKuchni
Pulpety rybne z dorsza w aromatycznym sosie pomidorowym to idealny wybór na obiad, który świetnie smakuje w duecie z ryżem, ziemniakami lub warzywami na parze. To świetny wybór dla wszystkich miłośników ryb, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Połączenie soczystych pulpecików rybnych z sosem na bazie pomidorów, curry i oregano, a także świeżym koperkiem na wierzchu nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
0
0 / 0
Pulpety rybne z dorsza w aromatycznym sosie pomidorowym to idealny wybór na obiad, który świetnie smakuje w duecie z ryżem, ziemniakami lub warzywami na parze. To świetny wybór dla wszystkich miłośników ryb, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Połączenie soczystych pulpecików rybnych z sosem na bazie pomidorów, curry i oregano, a także świeżym koperkiem na wierzchu nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g filet z dorsza
1 łyżeczka curry w proszku
2 łyżka bułka tarta
1 szt. jajko
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
1 pusz. pomidory krojone łowicz
0.50 łyżeczka suszone oregano
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Przygotuj rybę. Jeżeli ma ości, usuń je.
Dorsza pokrój w kostkę i przełóż do blendera. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Dosyp bułkę tartą, dodaj jajko, łyżkę masła i połowę posiekanego koperku. Wszystko zblenduj.
Z gotowej masy uformuj pulpeciki.
Smaż pulpety na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Gdy pulpety będą zarumienione, wlej pomidory z puszki i dopraw oregano, solą i pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Gotowe pulpety rybne serwuj na ciepło z dodatkiem posiekanego koperku na wierzchu.