Pulpeciki wieprzowe na makaronie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
monikap
![Pulpeciki wieprzowe na makaronie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975451020.jpeg&w=3840&q=75)
Szybka i smaczna alternatywa dla kotletów mielonych
0
0 / 0
Szybka i smaczna alternatywa dla kotletów mielonych
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. kostka warzywna
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka bułka tarta
3 łyżka olej słonecznikowy
50 dag. mięso mielone wieprzowe
20 dag. pieczarki
20 dag. makaron wstążki
Przygotowanie
Pieczarki i papryka umyć pokroić pieczarki na plasterki, paprykę w paski, cebule w pióra. Podsmażyć na oleju.
Mięso mielone wymieszać z przecisniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, bułka tartą. Obsmażyć na rumiany kolor na oleju.
Dodać sok pomidorowy, przyprawić sola, pieprzem, ew. przecierem dusić ok.10 min. Dodać obsmażone pulpety, dolać wywaru z kostki tak by pulpeciki były przykryte, dusić ok 15 min.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron wyłożyć na talerze, nałożyć po 4, 5 klopsiki, polać sosem. Można udekorować bazylią