Pulpeciki wieprzowe na makaronie

monikap

Szybka i smaczna alternatywa dla kotletów mielonych
Wartości odżywcze na porcję
Energia
687
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybka i smaczna alternatywa dla kotletów mielonych
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. kostka warzywna
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka bułka tarta
3 łyżka olej słonecznikowy
50 dag. mięso mielone wieprzowe
20 dag. pieczarki
20 dag. makaron wstążki
Przygotowanie
Pieczarki i papryka umyć pokroić pieczarki na plasterki, paprykę w paski, cebule w pióra. Podsmażyć na oleju.
Mięso mielone wymieszać z przecisniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, bułka tartą. Obsmażyć na rumiany kolor na oleju.
Dodać sok pomidorowy, przyprawić sola, pieprzem, ew. przecierem dusić ok.10 min. Dodać obsmażone pulpety, dolać wywaru z kostki tak by pulpeciki były przykryte, dusić ok 15 min.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron wyłożyć na talerze, nałożyć po 4, 5 klopsiki, polać sosem. Można udekorować bazylią
Wartości odżywcze na porcję
Energia
687
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.