Pulpeciki w sosie pomidorowo - kakaowym

MagdalenaWojtanowicz
Pulpeciki w sosie pomidorowo - kakaowym

0

0 / 0

Pyszne i delikatne w smaku mięsne pulpeciki z mieszanką kasz, w bardzo intensywnym w swym kolorze sosie z dodatkiem kakao, które podkreśla jego kolor, ale nie zmienia raczej smaku.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone wieprzowe

1.50 łyżeczka sól

1.50 łyżeczka pieprz czarny mielony

1 l jajko

1 łyżka bułka tarta

100 g mieszanka kasz

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

70 g przecier pomidorowy łowicz

2 łyżeczka kakao decomorreno

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz czarny mielony

1 szcz. cukier biały

1 łyżeczka przyprawa do kurczaka

0.50 l woda

Przygotowanie


1

Do miski dajemy mielone mięsko. Następnie drobno posiekany czosnek, łyżkę bułki tartej, sól, pieprz, 100 g mieszanki Trendy Lunch - 1 saszetka nie ugotowana i 1 surowe jajko. Dobrze zarabiamy - mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mnie wyszło 20 sztuk).

2

W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej koncentrat - przecier pomidorowy, sól, pieprz, szczyptę cukru, 2 łyżeczki kakao oraz mieszankę przyprawy do kurczaka.

3

Na rozgrzaną patelnię z olejem dajmy pulpeciki wcześniej obtoczone w mące i obsmażamy z każdej strony.

4

Po obsmażeniu przekładamy do garnka z sosem. Mieszamy delikatnie - łyżką drewnianą, zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy. Tak dusimy godzinę czasu - mieszając od czasu do czasu.

5

Po tym czasie dodajemy do sosu zasmażkę III stopnia przygotowaną na pozostałości oleju na patelni. Mieszamy. Dusimy razem ze zasmażką jeszcze z 10-15 min. Podajemy np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem, oraz dowolną sałatką lub surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły