0

Składniki

1 Szklanka
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
2 Łyżeczki
ingridient
Kakao DecoMorreno
0.5 Kilograma
mięso wieprzowe mielone
3 Ząbek
czosnek
1.5 Łyżeczki
sól
1.5 Łyżeczki
Pieprz czarny mielony
1 Litr
jajko
1 Łyżka
bułka tarta
100 Gramów
Mieszanka kasz
3 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
70 Gramów
ingridient
Przecier pomidorowy Łowicz
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1 Szczypta
Cukier biały
1 Łyżeczka
przyprawa do kurczaka
0.5 Litra
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski dajemy mielone mięsko. Następnie drobno posiekany czosnek, łyżkę bułki tartej, sól, pieprz, 100 g mieszanki Trendy Lunch - 1 saszetka nie ugotowana i 1 surowe jajko. Dobrze zarabiamy - mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mnie wyszło 20 sztuk).
  2. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej koncentrat - przecier pomidorowy, sól, pieprz, szczyptę cukru, 2 łyżeczki kakao oraz mieszankę przyprawy do kurczaka.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem dajmy pulpeciki wcześniej obtoczone w mące i obsmażamy z każdej strony.
  4. Po obsmażeniu przekładamy do garnka z sosem. Mieszamy delikatnie - łyżką drewnianą, zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy. Tak dusimy godzinę czasu - mieszając od czasu do czasu.
  5. Po tym czasie dodajemy do sosu zasmażkę III stopnia przygotowaną na pozostałości oleju na patelni. Mieszamy. Dusimy razem ze zasmażką jeszcze z 10-15 min. Podajemy np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem, oraz dowolną sałatką lub surówką.

Opis

Pyszne i delikatne w smaku mięsne pulpeciki z mieszanką kasz, w bardzo intensywnym w swym kolorze sosie z dodatkiem kakao, które podkreśla jego kolor, ale nie zmienia raczej smaku.

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kluski leniwe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski leniwe

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Średni Do 40 min
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gulasz wołowy

Przepis
Średni Do 2 godz
Gulasz wołowy

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!