Pulpeciki w sosie pomidorowo - kakaowym
MagdalenaWojtanowicz
Pyszne i delikatne w smaku mięsne pulpeciki z mieszanką kasz, w bardzo intensywnym w swym kolorze sosie z dodatkiem kakao, które podkreśla jego kolor, ale nie zmienia raczej smaku.
0
0 / 0
Pyszne i delikatne w smaku mięsne pulpeciki z mieszanką kasz, w bardzo intensywnym w swym kolorze sosie z dodatkiem kakao, które podkreśla jego kolor, ale nie zmienia raczej smaku.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone wieprzowe
1.50 łyżecz. sól
1.50 łyżecz. pieprz czarny mielony
1 l jajko
1 łyżka bułka tarta
100 g mieszanka kasz
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
70 g przecier pomidorowy łowicz
2 łyżecz. kakao decomorreno
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny mielony
1 szczyp. cukier biały
1 łyżecz. przyprawa do kurczaka
0.50 l woda
Przygotowanie
Do miski dajemy mielone mięsko. Następnie drobno posiekany czosnek, łyżkę bułki tartej, sól, pieprz, 100 g mieszanki Trendy Lunch - 1 saszetka nie ugotowana i 1 surowe jajko. Dobrze zarabiamy - mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mnie wyszło 20 sztuk).
W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej koncentrat - przecier pomidorowy, sól, pieprz, szczyptę cukru, 2 łyżeczki kakao oraz mieszankę przyprawy do kurczaka.
Na rozgrzaną patelnię z olejem dajmy pulpeciki wcześniej obtoczone w mące i obsmażamy z każdej strony.
Po obsmażeniu przekładamy do garnka z sosem. Mieszamy delikatnie - łyżką drewnianą, zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy. Tak dusimy godzinę czasu - mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodajemy do sosu zasmażkę III stopnia przygotowaną na pozostałości oleju na patelni. Mieszamy. Dusimy razem ze zasmażką jeszcze z 10-15 min. Podajemy np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem, oraz dowolną sałatką lub surówką.