Pulpeciki w sosie pieczarkowym

maspexdigital
Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i bułką namoczoną w mleku, dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i usmaż je na oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki oczyść gąbką lub opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle i wymieszaj z sosem. Do sosu dodaj pulpeciki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Podawaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. sos uniwersalny jasny łowicz

50 dag. mięso mielone

1 szt. jajko

1 szt. bułka namoczona w mleku

1 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. przyprawa do mięsa mielonego

1 łyżka masło

1 szt. cebula

8 szt. pieczarki

1 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


Namocz bułkę w mleku.

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Pieczarki oczyść gąbką lub opłucz, osusz i pokrój w plasterki.

Krok 3

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i namoczoną bułką, dopraw do smaku.

Krok 4

Uformuj małe pulpeciki i usmaż je na oleju.

Krok 5

Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle i wymieszaj z sosem.

Krok 6

Do sosu dodaj pulpeciki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Krok 7

Podawaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.

Krok 8

Wartości odżywcze na porcję


Energia

702

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły