Pulpeciki w sosie pieczarkowym
maspexdigital

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i bułką namoczoną w mleku, dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i usmaż je na oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki oczyść gąbką lub opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle i wymieszaj z sosem. Do sosu dodaj pulpeciki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Podawaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i bułką namoczoną w mleku, dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i usmaż je na oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki oczyść gąbką lub opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle i wymieszaj z sosem. Do sosu dodaj pulpeciki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Podawaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. sos uniwersalny jasny łowicz
50 dag. mięso mielone
1 szt. jajko
1 szt. bułka namoczona w mleku
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. przyprawa do mięsa mielonego
1 łyżka masło
1 szt. cebula
8 szt. pieczarki
1 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Kroki
Namocz bułkę w mleku.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki oczyść gąbką lub opłucz, osusz i pokrój w plasterki.

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i namoczoną bułką, dopraw do smaku.

Uformuj małe pulpeciki i usmaż je na oleju.

Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle i wymieszaj z sosem.

Do sosu dodaj pulpeciki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Podawaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.