Pulpeciki pieczone z marchewką na gęsto

kontakt_2
Pulpeciki pieczone z marchewką na gęsto

0

0 / 0

Oto obiad, za którym będzie szalał każdy Szkrab - pulpeciki z piersi kurczaka z dodatkiem papryki, pieczonej marchewki oraz ryżu. To pyszne trio, które zasmakuje każdemu maluchowi. Nie zapomnij dodać ketchupu Kotlin, aby danie było nie tylko smakowite, ale jeszcze bardziej zdrowe!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

450 g pierś z kurczaka

1 szt. cebula

4 łyżka bułka tarta

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka papryka słodka

1 łyżeczka zioła prowansalskie

500 g marchew

2 łyżka masło

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżeczka cukier

1 szcz. sól

1 opak. ketchup kotlinek

1 szt. ryż

0.30 szt. marchew

Przygotowanie


1

Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia, doprawić i wymieszać z bułką tartą oraz olejem. Uformować w kulki.

2

Spód naczynia natłuścić olejem, ułożyć pulpeciki, zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut, odkryć i dopiekać jeszcze 10 minut.

3

Upieczone pulpeciki podawać z ryżem i marchewką na gęsto oraz ketchupem. Udekorować zieleniną i warzywami.

4

Marchewka na gęsto: Marchewkę obrać, zalać wodą (wody wlać o 2 cm więcej niż poziom marchewek), wsypać cukier i zagotować.

5

Kiedy marchewki będą miękkie, wyjąć, pokroić w drobną kosteczkę, a do wody dodać masło oraz mąkę i wymieszać.

6

Włożyć pokrojone marchewki, ponownie zagotować, aż całość lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą soli.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły