Pudding z tapioką

maspexdigital
Pudding z tapioką

0

0 / 0

Masz ochotę na słodki, ale jednocześnie zdrowy deser z małą zawartością cukru? Sprawdź przepis na pudding z tapioką, czyli ze skrobią z bulwy manioku, brazylijskiego odpowiednika naszej skrobi ziemniaczanej. Delektuj się słodkim, miękkim, kleistym, a przy tym bardzo zdrowym i pełnym wartości odżywczych deserem z tapioki.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. dżem 100 % z owoców rokitnik

15 opak. tapioka drobna

4 szkl. woda

500 mleko

1 łyżecz. cynamon

2 łyżecz. ksylitol

3 g orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Zagotuj litr wody w garnku, wsyp do gotującej się wody tapiokę. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż kuleczki staną się prawie przeźroczyste. Wylej tapiokę na sitko, przelej zimną wodą.

2

Zagotuj mleko z ksylitolem, cynamonem. Dodaj tapiokę i gotuj przez kilkanaście minut.

3

Dodaj ¾ objętości słoika dżemu z rokitnika. Odstaw do ostygnięcia, przełóż do szklanek. Ułóż na górze, podprażone na suche patelni orzechy włoskie oraz łyżeczkę dżemu.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

5438

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

1321

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły