Pudding z tapioką
maspexdigital
Masz ochotę na słodki, ale jednocześnie zdrowy deser z małą zawartością cukru? Sprawdź przepis na pudding z tapioką, czyli ze skrobią z bulwy manioku, brazylijskiego odpowiednika naszej skrobi ziemniaczanej. Delektuj się słodkim, miękkim, kleistym, a przy tym bardzo zdrowym i pełnym wartości odżywczych deserem z tapioki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5438
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
1321
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na słodki, ale jednocześnie zdrowy deser z małą zawartością cukru? Sprawdź przepis na pudding z tapioką, czyli ze skrobią z bulwy manioku, brazylijskiego odpowiednika naszej skrobi ziemniaczanej. Delektuj się słodkim, miękkim, kleistym, a przy tym bardzo zdrowym i pełnym wartości odżywczych deserem z tapioki.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. dżem 100 % z owoców rokitnik
15 opak. tapioka drobna
4 szkl. woda
500 mleko
1 łyżecz. cynamon
2 łyżecz. ksylitol
3 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Zagotuj litr wody w garnku, wsyp do gotującej się wody tapiokę. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż kuleczki staną się prawie przeźroczyste. Wylej tapiokę na sitko, przelej zimną wodą.
Zagotuj mleko z ksylitolem, cynamonem. Dodaj tapiokę i gotuj przez kilkanaście minut.
Dodaj ¾ objętości słoika dżemu z rokitnika. Odstaw do ostygnięcia, przełóż do szklanek. Ułóż na górze, podprażone na suche patelni orzechy włoskie oraz łyżeczkę dżemu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5438
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
1321
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.