Pudding ryżowy z mango
kontakt_1
Wartości odżywcze na porcję
Energia
892
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
123
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.50 l mleko
200 g ryż
2 łyżecz. cukier
0.25 łyżecz. kardamon
0.50 szt. mango
1 łyżecz. płatki migdałowe
1 łyżecz. wiórki kokosowe
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Ryż (najlepiej jaśminowy) płuczemy kilka razy, aż woda będzie czysta.
W garnku gotujemy na wolnym ogniu mleko (krowie lub mieszane - kokosowe i krowie) z ryżem i cukrem oraz migdałami i wiórkami kokosowymi, często mieszając, bo ryż lubi przywierać do dna garnka. Gotujemy ok 10-15 min.
Przekładamy do miseczek i dekorujemy pokrojonym mango, wiórkami kokosowymi i bakaliami, które lubimy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
892
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
123
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.