Pudding na zimno z kaszy manny

Łowicz

Pudding na zimno z kaszy manny to idealny deser na ciepłe dni, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Z pewnością przywoła smaki dzieciństwa. Całość świetnie smakuje w towarzystwie dżemu i sezonowych owoców, ale równie dobrze sprawdzi się sos owocowy, polewa czekoladowa lub inne słodkie dodatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pudding na zimno z kaszy manny to idealny deser na ciepłe dni, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Z pewnością przywoła smaki dzieciństwa. Całość świetnie smakuje w towarzystwie dżemu i sezonowych owoców, ale równie dobrze sprawdzi się sos owocowy, polewa czekoladowa lub inne słodkie dodatki. Życzymy smacznego!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
80 g kasza manna
500 ml mleko
50 g cukier
1 opak. cukier wanilinowy
20 g masło
4 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz
100 g ulubione owoce
Przygotowanie
W garnku podgrzej mleko, dodając do niego cukier oraz cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia, ale uważaj, aby mleko nie wykipiało.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i powoli, ciągle mieszając, wsypuj kaszę mannę. Mieszaj energicznie, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje.
Po zdjęciu garnka z ognia dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści i połączy z masą.
Gdy pudding jest jeszcze ciepły, przelej go do małych foremek, miseczek lub szklanek. Wygładź powierzchnię i odstaw do ostygnięcia.
Przykryj foremki folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby pudding stężał.
Po schłodzeniu wyjmij pudding z foremek lub podawaj bezpośrednio z naczyń. Wierzch udekoruj dżemem i ulubionymi owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza