Pudding na zimno z kaszy manny

Łowicz
Pudding na zimno z kaszy manny

0

0 / 0

Pudding na zimno z kaszy manny to idealny deser na ciepłe dni, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Z pewnością przywoła smaki dzieciństwa. Całość świetnie smakuje w towarzystwie dżemu i sezonowych owoców, ale równie dobrze sprawdzi się sos owocowy, polewa czekoladowa lub inne słodkie dodatki. Życzymy smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

80 g kasza manna

500 ml mleko

50 g cukier

1 opak. cukier wanilinowy

20 g masło

4 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz

100 g ulubione owoce

Przygotowanie


1

W garnku podgrzej mleko, dodając do niego cukier oraz cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia, ale uważaj, aby mleko nie wykipiało.

2

Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i powoli, ciągle mieszając, wsypuj kaszę mannę. Mieszaj energicznie, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje.

3

Po zdjęciu garnka z ognia dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści i połączy z masą.

4

Gdy pudding jest jeszcze ciepły, przelej go do małych foremek, miseczek lub szklanek. Wygładź powierzchnię i odstaw do ostygnięcia.

5

Przykryj foremki folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby pudding stężał.

6

Po schłodzeniu wyjmij pudding z foremek lub podawaj bezpośrednio z naczyń. Wierzch udekoruj dżemem i ulubionymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

275

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły