Pudding chlebowy z czerstwego pieczywa z jabłkami i migdałami

EkspertOdKuchni
Pudding chlebowy z czerstwego pieczywa z jabłkami i migdałami

0

0 / 0

Pudding chlebowy to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i przemienienie go w pyszny deser. Do jego przygotowania możemy wykorzystać suchy chleb, chałkę, bagietkę, chleb tostowy, a nawet croissanty dla jeszcze bardziej maślanego smaku. Pudding chlebowy doskonale smakuje na ciepło — z kleksem bitej śmietany lub porcją lodów waniliowych. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g czerstwe pieczywo

3 szt. jabłka

50 g płatki migdałów

500 ml mleko

100 ml śmietana 30%

3 szt. jaja

100 g cukier brązowy

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżka masło

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Pokrój czerstwe pieczywo na niewielkie kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Pieczywo włóż do dużej miski.

2

W rondelku podgrzej mleko, śmietankę, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i szczyptę soli. Gdy mieszanka będzie ciepła, ale nie wrząca, wlej ją do miski z pieczywem. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby pieczywo nasiąknęło.

3

W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj je do namoczonego pieczywa. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby masa była jednolita.

4

Dodaj do masy plasterki jabłek oraz 40 g płatków migdałowych (pozostałe 10 g zostaw do posypania wierzchu). Delikatnie wymieszaj.

5

Formę do pieczenia (np. prostokątną lub okrągłą) posmaruj masłem. Przełóż masę chlebowo-jabłkową do formy, wyrównaj wierzch, a następnie posyp resztą płatków migdałowych.

6

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez około 40 minut, aż pudding się zarumieni i będzie ścięty w środku.

7

Wyjmij pudding z piekarnika i pozwól mu przestygnąć przez kilka minut. Możesz posypać go cukrem pudrem przed podaniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły