Pudding chlebowy z czerstwego pieczywa z jabłkami i migdałami
EkspertOdKuchni
Pudding chlebowy to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i przemienienie go w pyszny deser. Do jego przygotowania możemy wykorzystać suchy chleb, chałkę, bagietkę, chleb tostowy, a nawet croissanty dla jeszcze bardziej maślanego smaku. Pudding chlebowy doskonale smakuje na ciepło — z kleksem bitej śmietany lub porcją lodów waniliowych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pudding chlebowy to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i przemienienie go w pyszny deser. Do jego przygotowania możemy wykorzystać suchy chleb, chałkę, bagietkę, chleb tostowy, a nawet croissanty dla jeszcze bardziej maślanego smaku. Pudding chlebowy doskonale smakuje na ciepło — z kleksem bitej śmietany lub porcją lodów waniliowych. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g czerstwe pieczywo
3 szt. jabłka
50 g płatki migdałów
500 ml mleko
100 ml śmietana 30%
3 szt. jaja
100 g cukier brązowy
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżka masło
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Pokrój czerstwe pieczywo na niewielkie kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Pieczywo włóż do dużej miski.
W rondelku podgrzej mleko, śmietankę, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i szczyptę soli. Gdy mieszanka będzie ciepła, ale nie wrząca, wlej ją do miski z pieczywem. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby pieczywo nasiąknęło.
W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj je do namoczonego pieczywa. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby masa była jednolita.
Dodaj do masy plasterki jabłek oraz 40 g płatków migdałowych (pozostałe 10 g zostaw do posypania wierzchu). Delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia (np. prostokątną lub okrągłą) posmaruj masłem. Przełóż masę chlebowo-jabłkową do formy, wyrównaj wierzch, a następnie posyp resztą płatków migdałowych.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez około 40 minut, aż pudding się zarumieni i będzie ścięty w środku.
Wyjmij pudding z piekarnika i pozwól mu przestygnąć przez kilka minut. Możesz posypać go cukrem pudrem przed podaniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.