Puchate pankejki

wikiqqq208
Puchate pankejki

1

3.5 / 12

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżka cukier puder

16 g cukier wanilinowy

6 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

5 łyżka mleko

1 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Suche składniki tj.przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszały łyżką.

2

Do misy wybijamy 2 białka. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, aż do powstania piany, którą utwardzamy 3 łyżkami cukru pudru.

3

Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy do suchych składników. Mieszamy.

4

Do powstałej masy stopniowo dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

5

Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao. Masa ma przypominać konsystencję gęstej śmietany.

6

Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy. Przykrywamy i smażymy ok.2 minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia placuszka.

7

Gotowe placuszki można ozdobić i zjeść z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku jest to roztopiona biała i ciemna czekolada.

8

Smacznego! :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły