Puchate pankejki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
wikiqqq208
![Puchate pankejki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973562731.jpeg&w=3840&q=75)
1
3.5 / 12
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka cukier puder
16 g cukier wanilinowy
6 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
5 łyżka mleko
1 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Suche składniki tj.przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszały łyżką.
Do misy wybijamy 2 białka. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, aż do powstania piany, którą utwardzamy 3 łyżkami cukru pudru.
Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy do suchych składników. Mieszamy.
Do powstałej masy stopniowo dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao. Masa ma przypominać konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy. Przykrywamy i smażymy ok.2 minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia placuszka.
Gotowe placuszki można ozdobić i zjeść z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku jest to roztopiona biała i ciemna czekolada.
Smacznego! :)