0

Składniki

6 Łyżek
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Łyżka
ingridient
Kakao DecoMorreno
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Łyżki
cukier puder
16 Gramów
Cukier wanilinowy
5 Łyżek
mleko
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Suche składniki tj.przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszały łyżką.
  2. Do misy wybijamy 2 białka. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, aż do powstania piany, którą utwardzamy 3 łyżkami cukru pudru.
  3. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy do suchych składników. Mieszamy.
  4. Do powstałej masy stopniowo dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
  5. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao. Masa ma przypominać konsystencję gęstej śmietany.
  6. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy. Przykrywamy i smażymy ok.2 minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia placuszka.
  7. Gotowe placuszki można ozdobić i zjeść z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku jest to roztopiona biała i ciemna czekolada.
  8. Smacznego! :)

Podobne przepisy

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Muffinki z czekoladowymi kulkami

Łatwy Do 1 godz
Muffinki z czekoladowymi kulkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!