Ptysie z kremem truskawkowym i bazyliową bitą śmietaną

IwonaChmiel
Ptysie z kremem truskawkowym i bazyliową bitą śmietaną

Średnia 0 / 0

Oceń!

Delikatne ciasto ptysiowe wypełnione kremem truskawkowym i aromatyczną, bazyliową bitą śmietaną.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 woda

100 g masło

190 g mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. jaja l

1 szczyp. sól

180 śmietana 36%

140 mleko uht 3,2%

260 g truskawki

100 g cukier

3 szt. żółtka

40 g mąka ziemniaczana

10 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g serek mascarpone

350 śmietana 36%

15 szt. liście bazylii

1 łyżka cukier

Przygotowanie


Wykonanie ciasta: Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.

Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.

Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać niewielkie porcje ciasta. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.

Wykonanie kremu truskawkowego: Truskawki zmiksować, za pomocą blendera, na gładką masę. W niewielkim rondelku zagotować śmietankę, puree z truskawek i cukier. Mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gorącej masy śmietankowo - truskawkowej i gotować kilka minut, cały czas mieszając , aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone krótko zmiksować, stopniowo dodawać przestudzony krem truskawkowy, cały czas ucierając.

Wykonanie bazyliowej bitej śmietany: Liście bazylii razem z cukrem umieścić w malakserze. Miksować tak długo, aż liście bazylii zostaną drobno posiekane. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem bazyliowym.

Wystudzone ptysie przekroić na dwie części. Krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na dolną część ptysia. Na krem budyniowy wycisnąć bazyliową bitą śmietanę. Przykryć drugą częścią ptysia i oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

277

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły