Ptysie z kremem truskawkowym i bazyliową bitą śmietaną

IwonaChmiel

Delikatne ciasto ptysiowe wypełnione kremem truskawkowym i aromatyczną, bazyliową bitą śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Delikatne ciasto ptysiowe wypełnione kremem truskawkowym i aromatyczną, bazyliową bitą śmietaną.
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
250 woda
100 g masło
190 g mąka pszenna tortowa lubella
4 szt. jaja l
1 szczyp. sól
180 śmietana 36%
140 mleko uht 3,2%
260 g truskawki
100 g cukier
3 szt. żółtka
40 g mąka ziemniaczana
10 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g serek mascarpone
350 śmietana 36%
15 szt. liście bazylii
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Wykonanie ciasta: Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać niewielkie porcje ciasta. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.
Wykonanie kremu truskawkowego: Truskawki zmiksować, za pomocą blendera, na gładką masę. W niewielkim rondelku zagotować śmietankę, puree z truskawek i cukier. Mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gorącej masy śmietankowo - truskawkowej i gotować kilka minut, cały czas mieszając , aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone krótko zmiksować, stopniowo dodawać przestudzony krem truskawkowy, cały czas ucierając.
Wykonanie bazyliowej bitej śmietany: Liście bazylii razem z cukrem umieścić w malakserze. Miksować tak długo, aż liście bazylii zostaną drobno posiekane. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem bazyliowym.
Wystudzone ptysie przekroić na dwie części. Krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na dolną część ptysia. Na krem budyniowy wycisnąć bazyliową bitą śmietanę. Przykryć drugą częścią ptysia i oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.