0

Składniki

190 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
250 Mililitrów
woda
100 Gramów
masło
4 Sztuki
jajka
1 Szczypta
sól

Składniki na krem truskawkowy:

10 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
180 Mililitrów
śmietana 36%
140 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
260 Gramów
truskawki
100 Gramów
cukier
3 Sztuki
ŻÓŁTKA
40 Gramów
mąka ziemniaczana
100 Gramów
serek mascarpone

Składniki na bazyliową bitą śmietanę:

350 Mililitrów
śmietana 36%
15 Sztuk
Liście bazylii
1 Łyżka
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wykonanie ciasta: Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
  3. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać niewielkie porcje ciasta. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.
  4. Wykonanie kremu truskawkowego: Truskawki zmiksować, za pomocą blendera, na gładką masę. W niewielkim rondelku zagotować śmietankę, puree z truskawek i cukier. Mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gorącej masy śmietankowo - truskawkowej i gotować kilka minut, cały czas mieszając , aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone krótko zmiksować, stopniowo dodawać przestudzony krem truskawkowy, cały czas ucierając.
  5. Wykonanie bazyliowej bitej śmietany: Liście bazylii razem z cukrem umieścić w malakserze. Miksować tak długo, aż liście bazylii zostaną drobno posiekane. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem bazyliowym.
  6. Wystudzone ptysie przekroić na dwie części. Krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na dolną część ptysia. Na krem budyniowy wycisnąć bazyliową bitą śmietanę. Przykryć drugą częścią ptysia i oprószyć cukrem pudrem.

Opis

Delikatne ciasto ptysiowe wypełnione kremem truskawkowym i aromatyczną, bazyliową bitą śmietaną.

Podobne przepisy

Eklerki z kremem czekoladowym

Przepis
Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Naleśniki z owocami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Ciasto kakaowe kukułka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Ciasto kakaowe kukułka

Fondant czekoladowy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Fondant czekoladowy

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Tarta kakaowa z mango i bezą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta kakaowa z mango i bezą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!