Ptysie z kremem truskawkowym i bazyliową bitą śmietaną

IwonaChmiel
Ptysie z kremem truskawkowym i bazyliową bitą śmietaną

0

0 / 0

Delikatne ciasto ptysiowe wypełnione kremem truskawkowym i aromatyczną, bazyliową bitą śmietaną.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 woda

100 g masło

190 g mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. jaja l

1 szcz. sól

180 śmietana 36%

140 mleko uht 3,2%

260 g truskawki

100 g cukier

3 szt. żółtka

40 g mąka ziemniaczana

10 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g serek mascarpone

350 śmietana 36%

15 szt. liście bazylii

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Wykonanie ciasta: Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.

2

Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.

3

Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać niewielkie porcje ciasta. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.

4

Wykonanie kremu truskawkowego: Truskawki zmiksować, za pomocą blendera, na gładką masę. W niewielkim rondelku zagotować śmietankę, puree z truskawek i cukier. Mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gorącej masy śmietankowo - truskawkowej i gotować kilka minut, cały czas mieszając , aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone krótko zmiksować, stopniowo dodawać przestudzony krem truskawkowy, cały czas ucierając.

5

Wykonanie bazyliowej bitej śmietany: Liście bazylii razem z cukrem umieścić w malakserze. Miksować tak długo, aż liście bazylii zostaną drobno posiekane. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem bazyliowym.

6

Wystudzone ptysie przekroić na dwie części. Krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na dolną część ptysia. Na krem budyniowy wycisnąć bazyliową bitą śmietanę. Przykryć drugą częścią ptysia i oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły