Ptysie z bitą śmietaną
m7
Ptysie z bitą śmietaną to idealny deser - lekkie, chrupiące ciasto i delikatna bita śmietana. Czy można zrobić lepszy deser do kawy?
1
0 / 0
Ptysie z bitą śmietaną to idealny deser - lekkie, chrupiące ciasto i delikatna bita śmietana. Czy można zrobić lepszy deser do kawy?
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
2 szt. jajko
15 dek. mąka pszenna tortowa
8 dek. masło
4 dek. cukier
5 dek. cukier
0.50 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Zagotować szklankę wody z masłem.
Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki i trzymać na małym ogniu, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ścianek i dna naczynia.
Wówczas zdjąć z ognia i mieszając drewnianą łyżką wbijać po jednym jaju.
Jakość ciasta parzonego zależy od dokładności i czasu ubijania. Następnie jajo można dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z ciastem.
Gotowe ciasto zostawić na chwilę, a następnie wykładać je, formując dwiema łyżkami kule i układając je na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Wstawić do piekarnika ok. 160 stopni C, przez 15-20 min.
Gdy nabiorą jasnozłotego koloru, wyjmować.
Po ostygnięciu wyrośnięte ptysie przeciąć poziomo i napełnić śmietanką ubitą z cukrem pudrem.