Ptysie z bitą śmietaną

m7
Ptysie z bitą śmietaną

1

0 / 0

Ptysie z bitą śmietaną to idealny deser - lekkie, chrupiące ciasto i delikatna bita śmietana. Czy można zrobić lepszy deser do kawy?

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

2 szt. jajko

15 dek. mąka pszenna tortowa

8 dek. masło

4 dek. cukier

5 dek. cukier

0.50 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Zagotować szklankę wody z masłem.

2

Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki i trzymać na małym ogniu, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ścianek i dna naczynia.

3

Wówczas zdjąć z ognia i mieszając drewnianą łyżką wbijać po jednym jaju.

4

Jakość ciasta parzonego zależy od dokładności i czasu ubijania. Następnie jajo można dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z ciastem.

5

Gotowe ciasto zostawić na chwilę, a następnie wykładać je, formując dwiema łyżkami kule i układając je na wysmarowanej tłuszczem blasze.

6

Wstawić do piekarnika ok. 160 stopni C, przez 15-20 min.

7

Gdy nabiorą jasnozłotego koloru, wyjmować.

8

Po ostygnięciu wyrośnięte ptysie przeciąć poziomo i napełnić śmietanką ubitą z cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły