Ptysie z bitą śmietaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ptysie z bitą śmietaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974777944.jpeg&w=3840&q=75)
Miała to być karpatka,ale myślę że takie malutkie ptyśki wyglądają apetyczniej.
2
0 / 0
Miała to być karpatka,ale myślę że takie malutkie ptyśki wyglądają apetyczniej.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g margaryna zwykła
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
0.75 szkl. cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
3 szt. fix do śmietany
Przygotowanie
W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia.
Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Dużą lyżką nakładałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół.
Śmietankę ubiłam z cukrem i śmietanfixem na sztywno.Napełniłam szprycę kremem i wyciskałam porcje kremu na połówki ptysi i przykrywałam górną częścią.
Na koniec polałam gotową polewą czekoladową.