Ptysie z bitą śmietaną

m7
Ptysie z bitą śmietaną

2

0 / 0

Miała to być karpatka,ale myślę że takie malutkie ptyśki wyglądają apetyczniej.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g margaryna zwykła

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. woda

0.75 szkl. cukier puder

4 szt. jaja kurze całe

3 szt. fix do śmietany

Przygotowanie


1

W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia.

2

Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Dużą lyżką nakładałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół.

3

Śmietankę ubiłam z cukrem i śmietanfixem na sztywno.Napełniłam szprycę kremem i wyciskałam porcje kremu na połówki ptysi i przykrywałam górną częścią.

4

Na koniec polałam gotową polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły