Ptysie z bitą śmietaną

m7
Ptysie z bitą śmietaną

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ptysie z bitą śmietaną to idealny deser - lekkie, chrupiące ciasto i delikatna bita śmietana. Czy można zrobić lepszy deser do kawy?

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

2 szt. jajko

15 dag. mąka pszenna tortowa

8 dag. masło

4 dag. cukier

5 dag. cukier

0.50 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


Zagotować szklankę wody z masłem.

Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki i trzymać na małym ogniu, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ścianek i dna naczynia.

Wówczas zdjąć z ognia i mieszając drewnianą łyżką wbijać po jednym jaju.

Jakość ciasta parzonego zależy od dokładności i czasu ubijania. Następnie jajo można dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z ciastem.

Gotowe ciasto zostawić na chwilę, a następnie wykładać je, formując dwiema łyżkami kule i układając je na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Wstawić do piekarnika ok. 160 stopni C, przez 15-20 min.

Gdy nabiorą jasnozłotego koloru, wyjmować.

Po ostygnięciu wyrośnięte ptysie przeciąć poziomo i napełnić śmietanką ubitą z cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

579

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły