Ptysie z bitą śmietaną

m7

Miała to być karpatka,ale myślę że takie malutkie ptyśki wyglądają apetyczniej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1004
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
74
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Miała to być karpatka,ale myślę że takie malutkie ptyśki wyglądają apetyczniej.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g margaryna zwykła
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
0.75 szkl. cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
3 szt. fix do śmietany
Przygotowanie
W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia.
Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Dużą lyżką nakładałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół.
Śmietankę ubiłam z cukrem i śmietanfixem na sztywno.Napełniłam szprycę kremem i wyciskałam porcje kremu na połówki ptysi i przykrywałam górną częścią.
Na koniec polałam gotową polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1004
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
74
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.