Ptysie

goodfoodlover
Ptysie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Małe co nieco.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 woda

200 śmietana 30%

1 łyżecz. sól

90 g masło

1 szkl. lubella mąka puszysta krupczatka

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


Do rondelka wlej wodę.

Dodaj masło i zagotuj.

Ściagnij z ognia i wsyp mąkę.

Energicznie wymieszaj.

Ostudz masę.

Do masy wbij po jednym jajku nie przerywając miksowania.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.

Uformuj niewielkie ptysie.

Blaszkę włóż do piekarnika na 15-20 min w temp 200 stopni.

Śmietankę uij na sztywno.

Dodaj cukier puder.

Ptysie nafaszeruj bitą śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

194

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły