Ptysie

goodfoodlover
Ptysie

2

0 / 0

Małe co nieco.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 woda

200 śmietana 30%

1 łyżeczka sól

90 g masło

1 szkl. lubella mąka puszysta krupczatka

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Do rondelka wlej wodę.

2

Dodaj masło i zagotuj.

3

Ściagnij z ognia i wsyp mąkę.

4

Energicznie wymieszaj.

5

Ostudz masę.

6

Do masy wbij po jednym jajku nie przerywając miksowania.

7

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.

8

Uformuj niewielkie ptysie.

9

Blaszkę włóż do piekarnika na 15-20 min w temp 200 stopni.

10

Śmietankę uij na sztywno.

11

Dodaj cukier puder.

12

Ptysie nafaszeruj bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły