Ptysie
goodfoodlover
Małe co nieco.
2
0 / 0
Małe co nieco.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
250 woda
200 śmietana 30%
1 łyżecz. sól
90 g masło
1 szkl. lubella mąka puszysta krupczatka
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
1
Do rondelka wlej wodę.
2
Dodaj masło i zagotuj.
3
Ściagnij z ognia i wsyp mąkę.
4
Energicznie wymieszaj.
5
Ostudz masę.
6
Do masy wbij po jednym jajku nie przerywając miksowania.
7
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
8
Uformuj niewielkie ptysie.
9
Blaszkę włóż do piekarnika na 15-20 min w temp 200 stopni.
10
Śmietankę uij na sztywno.
11
Dodaj cukier puder.
12
Ptysie nafaszeruj bitą śmietaną.