Ptysie

m7
Ptysie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smaczny deser dla całej rodziny.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

400 mleko uht 3,2%

200 woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. krem karpatka

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

2 łyżka skórka z cytryny

37.50 dag. masło roślinne

Przygotowanie


Wodę zagotować z masłem( 12,5 dag). Dodać mąkę i gotować ciągle mieszając do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Masę wystudzić.

Następnie zmiksować ją z całymi jajkami. Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą na wyłożoną pergaminem blaszkę( powinno wyjść około 25- 30 ptysiów).

Piec je przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je.

Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć go z masłem( 1 kostka) i skórką z cytryny.

Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem

Wartości odżywcze na porcję


Energia

192

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły