Ptysie

m7

Smaczny deser dla całej rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczny deser dla całej rodziny.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
400 mleko uht 3,2%
200 woda
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. krem karpatka
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier puder
2 łyżka skórka z cytryny
37.50 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Wodę zagotować z masłem( 12,5 dag). Dodać mąkę i gotować ciągle mieszając do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Masę wystudzić.
Następnie zmiksować ją z całymi jajkami. Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą na wyłożoną pergaminem blaszkę( powinno wyjść około 25- 30 ptysiów).
Piec je przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je.
Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć go z masłem( 1 kostka) i skórką z cytryny.
Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.