Ptysie

m7
Ptysie

0

0 / 0

Smaczny deser dla całej rodziny.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

400 mleko uht 3,2%

200 woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. krem karpatka

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

2 łyżka skórka z cytryny

37.50 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Wodę zagotować z masłem( 12,5 dag). Dodać mąkę i gotować ciągle mieszając do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Masę wystudzić.

2

Następnie zmiksować ją z całymi jajkami. Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą na wyłożoną pergaminem blaszkę( powinno wyjść około 25- 30 ptysiów).

3

Piec je przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je.

4

Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć go z masłem( 1 kostka) i skórką z cytryny.

5

Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły