Ptysie

m7
Ptysie

0

0 / 0

Ptysie

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 łyżecz. tłuszcz

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

0.75 szkl. woda

6 dag. margaryna zwykła

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

1.Zagotować wodę z margarynę i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia.

2

2.Odstawić do przestygnięcia.

3

3.Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku wyrabiając łyżką aż masa będzie pulchna i szklista.

4

4.Blachę posmarować tłuszczem.

5

5.Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach.

6

6.Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut.

7

7.Po ostudzeniu przekroić i napełnić i bitą smietaną lub śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły