Ptysie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ptysie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976608903.jpeg&w=3840&q=75)
Ptysie
0
0 / 0
Ptysie
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. tłuszcz
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
0.75 szkl. woda
6 dag. margaryna zwykła
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
1
1.Zagotować wodę z margarynę i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia.
2
2.Odstawić do przestygnięcia.
3
3.Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku wyrabiając łyżką aż masa będzie pulchna i szklista.
4
4.Blachę posmarować tłuszczem.
5
5.Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach.
6
6.Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut.
7
7.Po ostudzeniu przekroić i napełnić i bitą smietaną lub śmietaną.