Ptysie

m7

Ptysie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ptysie
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. tłuszcz
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
0.75 szkl. woda
6 dag. margaryna zwykła
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
1.Zagotować wodę z margarynę i solą, wsypywać mąkę, gotować ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia.
2.Odstawić do przestygnięcia.
3.Do lekko ostudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku wyrabiając łyżką aż masa będzie pulchna i szklista.
4.Blachę posmarować tłuszczem.
5.Ciasto układać łyżką lub wyciskać szprycą na blachę w dość dużych odstępach.
6.Piec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 20-30 minut.
7.Po ostudzeniu przekroić i napełnić i bitą smietaną lub śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.