Ptysie
m7
Pyszny deserek..............................Ptysie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny deserek..............................Ptysie.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kostka margaryna
0.25 l woda
1 l mleko
125 g margaryna
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
4 łyżka mąka pszenna
4 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ciasto: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować. Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. Masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.
blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwilę gotować cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.
gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.
smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.