1

Składniki

1 Kostka
margaryna
0.25 Litra
woda
1 Litr
mleko
125 Gramów
margaryna
1 Szklanka
mąka pszenna
1 Szklanka
cukier
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
3 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
mąka pszenna
4 Łyżki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować. Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. Masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.
  2. blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
  3. upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  4. masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwilę gotować cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.
  5. gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.
  6. smacznego.

Opis

Pyszny deserek..............................Ptysie.

Podobne przepisy

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Puszysty sernik

Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Naleśniki z białym serem

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Tarta pomarańczowa

Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!