Ptysie

m7
Ptysie

1

0 / 0

Pyszny deserek..............................Ptysie.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kostka margaryna

0.25 l woda

1 l mleko

125 g margaryna

1 szkl. mąka pszenna

1 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. jaja kurze całe

4 łyżka mąka pszenna

4 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ciasto: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować. Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. Masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.

2

blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

3

upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

4

masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwilę gotować cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.

5

gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.

6

smacznego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

374

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły