Example thumb
1

Składniki

1 Kostka
margaryna
0.25 Litra
woda
1 Litr
mleko
125 Gramów
margaryna
1 Szklanka
mąka pszenna
1 Szklanka
cukier
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
3 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
mąka pszenna
4 Łyżki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować. Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. Masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.
  2. blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
  3. upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  4. masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwilę gotować cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.
  5. gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.
  6. smacznego.

Opis

Pyszny deserek..............................Ptysie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!