Ptasio

m7
Ptasio

Średnia 0 / 0

Oceń!

Deser z dzieciństwa ,niezapomniany smak.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

375 woda

1 kostka margaryna zwykła

7 szt. jaja kurze całe

2 szt. galaretka agrestowa

2 szt. cukier

1 szt. żelatyna

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Margarynę roztapiamy w gorącej wodzie .

Dodajemy całe opakowanie żelatyny i mieszamy do jej rozpuszczenia.

Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy szklankę cukru.

Żółtka ubijamy także ze szklanką cukru

.Do białek i żółtek wlewamy po jednej szklance rozpuszczonej żelatyny.

Na tortownice wylewamy porcję żółtek ,połowę części ubitych białek .

Do drugiej części dodajemy kakao .Wylewamy na biała część białkową .

Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu .Tężejące wylewamy na zastygnięte warstwy jajeczne.Wstawiamy do lodówki .

Wartości odżywcze na porcję


Energia

104

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły