Ptasio
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ptasio](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976609121.jpeg&w=3840&q=75)
Deser z dzieciństwa ,niezapomniany smak.
1
0 / 0
Deser z dzieciństwa ,niezapomniany smak.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
375 woda
1 kostka margaryna zwykła
7 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka agrestowa
2 szt. cukier
1 szt. żelatyna
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Margarynę roztapiamy w gorącej wodzie .
Dodajemy całe opakowanie żelatyny i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy szklankę cukru.
Żółtka ubijamy także ze szklanką cukru
.Do białek i żółtek wlewamy po jednej szklance rozpuszczonej żelatyny.
Na tortownice wylewamy porcję żółtek ,połowę części ubitych białek .
Do drugiej części dodajemy kakao .Wylewamy na biała część białkową .
Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu .Tężejące wylewamy na zastygnięte warstwy jajeczne.Wstawiamy do lodówki .