Ptasio
m7
Deser z dzieciństwa ,niezapomniany smak.
1
0 / 0
Deser z dzieciństwa ,niezapomniany smak.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
375 woda
1 kostka margaryna zwykła
7 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka agrestowa
2 szt. cukier
1 szt. żelatyna
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Margarynę roztapiamy w gorącej wodzie .
Dodajemy całe opakowanie żelatyny i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Białka oddzielamy od żółtek .Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy szklankę cukru.
Żółtka ubijamy także ze szklanką cukru
.Do białek i żółtek wlewamy po jednej szklance rozpuszczonej żelatyny.
Na tortownice wylewamy porcję żółtek ,połowę części ubitych białek .
Do drugiej części dodajemy kakao .Wylewamy na biała część białkową .
Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu .Tężejące wylewamy na zastygnięte warstwy jajeczne.Wstawiamy do lodówki .