Ptasie mleczko z nasionami chia

EkspertOdKuchni
Ptasie mleczko z nasionami chia

0

0 / 0

Ptasie mleczko z nasionami chia to zdrowy, lekki i puszysty deser, który z pewnością przypadnie do gustu fanom klasycznych słodkości. Jest bogaty w błonnik i kwasy tłuszczowe, a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Połączenie mleczka kokosowego, czekolady, nasion chia i malin niemalże rozpływa się w ustach. Życzymy smacznego!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 łyżka nasiona chia

200 g maliny

2 puszka mleczko kokosowe

200 g czekolada gorzka

3 łyżka miód

4 łyżecz. żelatyna

Przygotowanie


1

Do żelatyny dodajemy dwie łyżki wody i odstawiamy do napęcznienia.

2

Jedną puszkę mleczka kokosowego podgrzewamy i dodajemy gorzką czekoladę. Mieszamy cały czas, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód i połowę żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.

3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ostudzonej masy czekoladowej. Wkładamy do lodówki do stężenia.

4

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy nasiona chia, miód i resztę żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.

5

Po wystudzeniu wylewamy masę na zastygniętą czekoladę i wkładamy do lodówki, aby się ścięła.

6

Następnie wykładamy na zastygniętą masę umyte, oczyszczone maliny i zalewamy pozostałą część masy czekoladowej. Deser wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły