Ptasie mleczko z nasionami chia
EkspertOdKuchni
Ptasie mleczko z nasionami chia to zdrowy, lekki i puszysty deser, który z pewnością przypadnie do gustu fanom klasycznych słodkości. Jest bogaty w błonnik i kwasy tłuszczowe, a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Połączenie mleczka kokosowego, czekolady, nasion chia i malin niemalże rozpływa się w ustach. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
585
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ptasie mleczko z nasionami chia to zdrowy, lekki i puszysty deser, który z pewnością przypadnie do gustu fanom klasycznych słodkości. Jest bogaty w błonnik i kwasy tłuszczowe, a jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Połączenie mleczka kokosowego, czekolady, nasion chia i malin niemalże rozpływa się w ustach. Życzymy smacznego!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 łyżka nasiona chia
200 g maliny
2 puszka mleczko kokosowe
200 g czekolada gorzka
3 łyżka miód
4 łyżecz. żelatyna
Przygotowanie
Do żelatyny dodajemy dwie łyżki wody i odstawiamy do napęcznienia.
Jedną puszkę mleczka kokosowego podgrzewamy i dodajemy gorzką czekoladę. Mieszamy cały czas, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód i połowę żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ostudzonej masy czekoladowej. Wkładamy do lodówki do stężenia.
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy nasiona chia, miód i resztę żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu wylewamy masę na zastygniętą czekoladę i wkładamy do lodówki, aby się ścięła.
Następnie wykładamy na zastygniętą masę umyte, oczyszczone maliny i zalewamy pozostałą część masy czekoladowej. Deser wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
585
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.