Ptasie mleczko z bananami i galaretką

m7
Ptasie mleczko z bananami i galaretką

0

0 / 0

Ptasie mleczko z bananami i galaretką to idealna i lekka propozycja na upalne dni. Cztery warstwy tego deseru znakomicie się ze sobą łączą. Pycha!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

300 woda

500 śmietanka kremowa 30%

2 łyżeczka żelatyna

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka cukier puder

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka truskawkowa

3 szt. banan

5 łyżka cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na zmianę po jednym żółtku, łyżce cukru, mąki i proszek do pieczenia.

2

Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.

3

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę po uprzednim schłodzeniu w lodówce ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy cukier puder oraz żelatynę.

4

Na biszkopcie układamy połówki banana i wykładamy na nie bitą śmietanę. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

5

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, gdy przestygnie wylewamy ją na stężałą już bitą śmietanę.

6

Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły