Ptasie mleczko z bananami i galaretką
m7
Ptasie mleczko z bananami i galaretką to idealna i lekka propozycja na upalne dni. Cztery warstwy tego deseru znakomicie się ze sobą łączą. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
149
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ptasie mleczko z bananami i galaretką to idealna i lekka propozycja na upalne dni. Cztery warstwy tego deseru znakomicie się ze sobą łączą. Pycha!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 woda
500 śmietanka kremowa 30%
2 łyżecz. żelatyna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cukier puder
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka truskawkowa
3 szt. banan
5 łyżka cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na zmianę po jednym żółtku, łyżce cukru, mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę po uprzednim schłodzeniu w lodówce ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy cukier puder oraz żelatynę.
Na biszkopcie układamy połówki banana i wykładamy na nie bitą śmietanę. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, gdy przestygnie wylewamy ją na stężałą już bitą śmietanę.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.