Pstrąg z czosnkiem i pietruszką

tyna
Pstrąg z czosnkiem i pietruszką

0

0 / 0

Jeśli nigdy nie pokusiłeś się o przygotowanie pstrąga, to podaję prosty przepis na przyrządzenie tej pysznej rybki. Wiadomo, że teraz pstrągi kupuje się w sklepie, i że są hodowane w specjalnych akwenach, więc odpada czyhanie z kamieniem w garści i łapanie błyskającej tęczowo lub srebrzyście rybki w przejrzystym strumieniu, co dodatkowo zaostrza apetyt. Teraz możesz kupić sprawioną, odszlamowaną rybkę i bawić się tylko w pitraszenie. W domu najczęściej robię pstrąga na patelni (jak podałam w przepisie) lub folii – mniej więcej w ten sam sposób, tylko bez panierki. Jak zdarzy się nam zatęsknić za pstrągiem w plenerze, to rozkładamy grilla i pieczemy pstrągi z dodatkiem masła, cytryny, pietruszki i przypraw na grillu. W każdym przypadku danie jest rewelacyjne! Delikatne mięso rozpływa się w ustach, a przy tym masz świadomość, że rybka jest zdrowa, przyrządzona tak, jak lubisz. Sesja fotograficzna i sposób na przyprawienie pstrąga przed smażeniem pochodzi z kuchni mojej przyjaciółki Joli. Wiecie co? Pstrąg smakował nieziemsko!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz cytrynowy

0

2 szt. pstrag

0
0
0
0

Przygotowanie


1

Do wnętrza ryby dodać masło, posiekany czosnek i pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem (np. cytrynowym).

2

Pstrąga umyć i oczyścić zakrzepy z wnętrza (wypatroszyć, jeśli nie był patroszony na łowisku), skropić sokiem dobrze z cytryny. Pietruszkę obmyć i posiekać. Ząbki czosnku obrać i posiekać w plasterki.

3

Ryby panierować w mące, jajku i pietruszce. Smażyć na maśle uważając, by skórka nie przywarła do patelni, bo jest bardzo delikatna. Podawać z cząstkami cytryny i świeżym pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły