Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Jeśli nigdy nie pokusiłeś się o przygotowanie pstrąga, to podaję prosty przepis na przyrządzenie tej pysznej rybki. Wiadomo, że teraz pstrągi kupuje się w sklepie, i że są hodowane w specjalnych akwenach, więc odpada czyhanie z kamieniem w garści i łapanie błyskającej tęczowo lub srebrzyście rybki w przejrzystym strumieniu, co dodatkowo zaostrza apetyt. Teraz możesz kupić sprawioną, odszlamowaną rybkę i bawić się tylko w pitraszenie. W domu najczęściej robię pstrąga na patelni (jak podałam w przepisie) lub folii – mniej więcej w ten sam sposób, tylko bez panierki. Jak zdarzy się nam zatęsknić za pstrągiem w plenerze, to rozkładamy grilla i pieczemy pstrągi z dodatkiem masła, cytryny, pietruszki i przypraw na grillu. W każdym przypadku danie jest rewelacyjne! Delikatne mięso rozpływa się w ustach, a przy tym masz świadomość, że rybka jest zdrowa, przyrządzona tak, jak lubisz. Sesja fotograficzna i sposób na przyprawienie pstrąga przed smażeniem pochodzi z kuchni mojej przyjaciółki Joli. Wiecie co? Pstrąg smakował nieziemsko!
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szczypta |
Pieprz cytrynowy
|
|
0 | Pęczków |
nać pietruszki
|
|
2 | Sztuki |
Pstrag
|
|
0 | Sztuk |
masło
|
|
0 | Sztuk |
czosnek
|
|
0 | Sztuk |
jaja kurze całe
|
|
0 | Łyżek |
mąka pszenna krupczatka Lubelli
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |