Pstrąg wędzony w zimnym dymie

bartek
Pstrąg wędzony w zimnym dymie

1

0 / 0

Dostaliśmy w prezencie wędzone pstrągi. Były tak smaczne, że chciałbym się podzielić z Wami sposobem przygotowania. Może ktoś zechce skorzystać, bo metoda jest prosta. Jak ktoś nie ma własnej wędzarni to można takiego pstrąga uwędzić w beczce.

2

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

6 szt. pstrag

0.50 kg sól

Przygotowanie


1

Wypatroszone i oskrobane z łusek pstrągi z głowami natrzeć solą i zostawić na dobę w chłodnym i zimnym miejscu, np. w lodówce.

2

Tak przygotowane ryby wędzić około 3 godziny w zimnym dymie (daleko od paleniska, podkładać małe kawałki drewna, żeby płomień nie zgasł). Uwaga – ryby muszą być suche, bo inaczej będą się gotowały, a nie wędziły. Można wędzić przez kilka dni po 2-3 razy dziennie, wtedy ryba będzie trwalsza.

3

Wędzenie przerywać, gdy pstrągi zaczynają się wytapiać.

4

RADA: mniejsze pstrągi można zawiesić na haczyku za skrzela a większe wędzić w siatce. Co do drewna, to najlepsze jest drewno olchowe lub bukowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

462

kcal

Białka

66

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły