Pstrąg wędzony w zimnym dymie
bartek
Dostaliśmy w prezencie wędzone pstrągi. Były tak smaczne, że chciałbym się podzielić z Wami sposobem przygotowania. Może ktoś zechce skorzystać, bo metoda jest prosta. Jak ktoś nie ma własnej wędzarni to można takiego pstrąga uwędzić w beczce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
66
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dostaliśmy w prezencie wędzone pstrągi. Były tak smaczne, że chciałbym się podzielić z Wami sposobem przygotowania. Może ktoś zechce skorzystać, bo metoda jest prosta. Jak ktoś nie ma własnej wędzarni to można takiego pstrąga uwędzić w beczce.
2
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. pstrag
0.50 kg sól
Przygotowanie
Wypatroszone i oskrobane z łusek pstrągi z głowami natrzeć solą i zostawić na dobę w chłodnym i zimnym miejscu, np. w lodówce.
Tak przygotowane ryby wędzić około 3 godziny w zimnym dymie (daleko od paleniska, podkładać małe kawałki drewna, żeby płomień nie zgasł). Uwaga – ryby muszą być suche, bo inaczej będą się gotowały, a nie wędziły. Można wędzić przez kilka dni po 2-3 razy dziennie, wtedy ryba będzie trwalsza.
Wędzenie przerywać, gdy pstrągi zaczynają się wytapiać.
RADA: mniejsze pstrągi można zawiesić na haczyku za skrzela a większe wędzić w siatce. Co do drewna, to najlepsze jest drewno olchowe lub bukowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
66
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.