1

Składniki

6 Sztuk
Pstrag
0.5 Kilograma
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wypatroszone i oskrobane z łusek pstrągi z głowami nacieramy solą i zostawiamy na dobę w chłodnym i zimnym miejscu, np. w lodówce.
  2. Tak przygotowane ryby wędzimy około 3 godziny w zimnym dymie (daleko od paleniska, podkładamy małe kawałki drewna, żeby płomień nie zgasł). Uwaga – ryby muszą być suche, bo inaczej będą się gotowały, a nie wędziły. Można wędzić przez kilka dni po 2-3 razy dziennie, wtedy ryba będzie trwalsza.
  3. Wędzenie przerywamy, gdy pstrągi zaczynają się wytapiać.
  4. Moja rada: mniejsze pstrągi możemy zawiesić na haczyku za skrzela a większe wędzimy w siatce. Co do drewna, to najlepsze jest drewno olchowe lub bukowe.

Opis

Dostaliśmy w prezencie wędzone pstrągi. Były tak smaczne, że chciałbym się podzielić z Wami sposobem przygotowania. Może ktoś zechce skorzystać, bo metoda jest prosta. Jak ktoś nie ma własnej wędzarni to można takiego pstrąga uwędzić w beczce.

Podobne przepisy

Churrosy Kakaowe

Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Domowe krakersy kminkowe

Łatwy Do 40 min
Domowe krakersy kminkowe

Jajka faszerowane pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Jajka faszerowane pieczarkami

Naturesy z hummusem

Łatwy Do 15 min
Naturesy z hummusem

Paszteciki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Paszteciki z pieczarkami

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowal...

Średni Do 1,5 godz
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowal...

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!