Example thumb
1

Składniki

6 Sztuk
Pstrag
0.5 Kilograma
sól
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wypatroszone i oskrobane z łusek pstrągi z głowami nacieramy solą i zostawiamy na dobę w chłodnym i zimnym miejscu, np. w lodówce.
  2. Tak przygotowane ryby wędzimy około 3 godziny w zimnym dymie (daleko od paleniska, podkładamy małe kawałki drewna, żeby płomień nie zgasł). Uwaga – ryby muszą być suche, bo inaczej będą się gotowały, a nie wędziły. Można wędzić przez kilka dni po 2-3 razy dziennie, wtedy ryba będzie trwalsza.
  3. Wędzenie przerywamy, gdy pstrągi zaczynają się wytapiać.
  4. Moja rada: mniejsze pstrągi możemy zawiesić na haczyku za skrzela a większe wędzimy w siatce. Co do drewna, to najlepsze jest drewno olchowe lub bukowe.

Opis

Dostaliśmy w prezencie wędzone pstrągi. Były tak smaczne, że chciałbym się podzielić z Wami sposobem przygotowania. Może ktoś zechce skorzystać, bo metoda jest prosta. Jak ktoś nie ma własnej wędzarni to można takiego pstrąga uwędzić w beczce.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!