1

Składniki

6 Sztuk
Pstrag
0.5 Kilograma
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wypatroszone i oskrobane z łusek pstrągi z głowami nacieramy solą i zostawiamy na dobę w chłodnym i zimnym miejscu, np. w lodówce.
  2. Tak przygotowane ryby wędzimy około 3 godziny w zimnym dymie (daleko od paleniska, podkładamy małe kawałki drewna, żeby płomień nie zgasł). Uwaga – ryby muszą być suche, bo inaczej będą się gotowały, a nie wędziły. Można wędzić przez kilka dni po 2-3 razy dziennie, wtedy ryba będzie trwalsza.
  3. Wędzenie przerywamy, gdy pstrągi zaczynają się wytapiać.
  4. Moja rada: mniejsze pstrągi możemy zawiesić na haczyku za skrzela a większe wędzimy w siatce. Co do drewna, to najlepsze jest drewno olchowe lub bukowe.

Opis

Dostaliśmy w prezencie wędzone pstrągi. Były tak smaczne, że chciałbym się podzielić z Wami sposobem przygotowania. Może ktoś zechce skorzystać, bo metoda jest prosta. Jak ktoś nie ma własnej wędzarni to można takiego pstrąga uwędzić w beczce.

Podobne przepisy

Dorsz w galarecie

Przepis
Średni Do 40 min
Dorsz w galarecie

Karkówka do chleba

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Karkówka do chleba

Kulebiak z kapustą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kulebiak z kapustą

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Pikantne krążki ziemniaczane

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pikantne krążki ziemniaczane

Roladki z łososia z delikatnym twarożkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Roladki z łososia z delikatnym twarożkiem

Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Przepis
Średni Do 3 godz
Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Swojska kaszanka

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Swojska kaszanka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!