Pstrąg w migdałach

Lubella

Pstrąg w migdałach to idealny wybór na rodzinny obiad, romantyczną kolację, święta czy eleganckie przyjęcie. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, purée lub lekkiej sałatki, np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Delikatna ryba w chrupiącej panierce z orzechów nie tylko jest smaczna, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1147
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
78
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pstrąg w migdałach to idealny wybór na rodzinny obiad, romantyczną kolację, święta czy eleganckie przyjęcie. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, purée lub lekkiej sałatki, np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Delikatna ryba w chrupiącej panierce z orzechów nie tylko jest smaczna, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
7
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pstrąg tęczowy świeży
50 g płatki migdałów
3 łyżka mąka pszenna lubella
50 g masło klarowane
0.50 szt. cytryna
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Oczyszczone pstrągi dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem z każdej strony, w tym również wewnątrz. Skrop sokiem z cytryny.
Na suchej patelni upraż płatki migdałowe, aż delikatnie się zarumienią i wydobędą z siebie orzechowy aromat. Zdejmij je z patelni i odstaw na później.
Oprósz pstrągi mąką, strząsając jej nadmiar. Dzięki temu ryba będzie miała złocistą i chrupiącą skórkę.
Rozgrzej masło klarowane na dużej patelni. Na gorące masło połóż ryby i smaż na średnim ogniu około 6–8 minut z każdej strony, aż będą pięknie złociste i mięso zacznie się delikatnie rozwarstwiać. Jeśli używasz czosnku, możesz go dodać na patelnię w ostatnich minutach smażenia, by wzbogacić aromat.
Gdy ryba będzie gotowa, posyp ją uprażonymi migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1147
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
78
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.