Pstrąg w migdałach

Lubella
Pstrąg w migdałach

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pstrąg w migdałach to idealny wybór na rodzinny obiad, romantyczną kolację, święta czy eleganckie przyjęcie. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, purée lub lekkiej sałatki, np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Delikatna ryba w chrupiącej panierce z orzechów nie tylko jest smaczna, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!

7

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pstrąg tęczowy świeży

50 g płatki migdałów

3 łyżka mąka pszenna lubella

50 g masło klarowane

0.50 szt. cytryna

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Oczyszczone pstrągi dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem z każdej strony, w tym również wewnątrz. Skrop sokiem z cytryny.

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe, aż delikatnie się zarumienią i wydobędą z siebie orzechowy aromat. Zdejmij je z patelni i odstaw na później.

Oprósz pstrągi mąką, strząsając jej nadmiar. Dzięki temu ryba będzie miała złocistą i chrupiącą skórkę.

Rozgrzej masło klarowane na dużej patelni. Na gorące masło połóż ryby i smaż na średnim ogniu około 6–8 minut z każdej strony, aż będą pięknie złociste i mięso zacznie się delikatnie rozwarstwiać. Jeśli używasz czosnku, możesz go dodać na patelnię w ostatnich minutach smażenia, by wzbogacić aromat.

Gdy ryba będzie gotowa, posyp ją uprażonymi migdałami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1147

kcal

Białka

85

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

78

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły