Pstrąg w migdałach

Lubella
Pstrąg w migdałach

2

0 / 0

Pstrąg w migdałach to idealny wybór na rodzinny obiad, romantyczną kolację, święta czy eleganckie przyjęcie. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, purée lub lekkiej sałatki, np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Delikatna ryba w chrupiącej panierce z orzechów nie tylko jest smaczna, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!

7

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pstrąg tęczowy świeży

50 g płatki migdałów

3 łyżka mąka pszenna lubella

50 g masło klarowane

0.50 szt. cytryna

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Oczyszczone pstrągi dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem z każdej strony, w tym również wewnątrz. Skrop sokiem z cytryny.

2

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe, aż delikatnie się zarumienią i wydobędą z siebie orzechowy aromat. Zdejmij je z patelni i odstaw na później.

3

Oprósz pstrągi mąką, strząsając jej nadmiar. Dzięki temu ryba będzie miała złocistą i chrupiącą skórkę.

4

Rozgrzej masło klarowane na dużej patelni. Na gorące masło połóż ryby i smaż na średnim ogniu około 6–8 minut z każdej strony, aż będą pięknie złociste i mięso zacznie się delikatnie rozwarstwiać. Jeśli używasz czosnku, możesz go dodać na patelnię w ostatnich minutach smażenia, by wzbogacić aromat.

5

Gdy ryba będzie gotowa, posyp ją uprażonymi migdałami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1147

kcal

Białka

85

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

78

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły