Pstrąg po meksykańsku
EkspertOdKuchni
Pstrąg po meksykańsku to pyszne danie, które łączy w sobie świeżość ryby z intensywnymi smakami meksykańskiej kuchni. To połączenie delikatnego smaku smażonego pstrąga z fasolą, kukurydzą, papryką, cebulą, przecierem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami. Całość doskonale sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i wyjątkowe uroczystości lub różnego rodzaju imprezy rodzinne. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pstrąg po meksykańsku to pyszne danie, które łączy w sobie świeżość ryby z intensywnymi smakami meksykańskiej kuchni. To połączenie delikatnego smaku smażonego pstrąga z fasolą, kukurydzą, papryką, cebulą, przecierem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami. Całość doskonale sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i wyjątkowe uroczystości lub różnego rodzaju imprezy rodzinne. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g filet z pstrąga tęczowego
1 puszka fasola czerwona konserwowa
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka mielona papryka
1 łyżecz. kmin rzymski
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Oczyszczone z ości filety z pstrąga przypraw według uznania solą i pieprzem. Skrop cytryną i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Drobno posiekaną cebulę podsmaż na oleju i włóż do garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy. Całość zalej wodą i przypraw pieprzem i solą według uznania. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj do garnka odcedzoną kukurydzę oraz fasolę, a także koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i wsyp sól, paprykę oraz pieprz według uznania.
W międzyczasie usmaż rybę na rozgrzanym tłuszczu.
Gotową rybę serwuj z sosem meksykańskim na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.