Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku

m7
Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku

1

0 / 0

Powiem Wam że wyszedł smaczny, a ten ryż z masełkiem......idealne połączenie :)

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 kost. masło

2 szt. pstrag

1 szt. cytryna

1 łyżka zioła

6 łyżka olej

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka bułka tarta

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

RYBA: Rybę oczyszczamy, dokładnie myjemy (zostawiamy głowę i ogon) polewamy z każdej strony sokiem z połowy cytryny, dużo solimy, dodajemy zioła (ja użyłam suszonych). Odstawiamy na pół godziny. Mąkę z bułką tartą mieszamy, obtaczamy w niej rybę i od razu wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony (tak aby skórka była chrupiąca:)

2

Do ryby proponuję ryż z marchewką: (torebka ryżu, 4 marchewki, 1/5 szklanki wody, łyżka vegety, 2 łyżki masła, 1 torebka do gotowania na parze): Do torebki wrzucamy ryż , pokrojoną w krążki marchewkę, zagotowana wodę (1,5 szkl) mieszamy z łyżką vegety, zalewamy ryż z marchewką, dodajemy 2 łyżki masła. Gotujemy w mikrofali na pełnej mocy ok 10minut.

3

PODANIE: Ryba idealnie smakuje z cytryną i plasterkiem masełka.

4

Smacznego!!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły