Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976184322.jpeg&w=3840&q=75)
Powiem Wam że wyszedł smaczny, a ten ryż z masełkiem......idealne połączenie :)
1
0 / 0
Powiem Wam że wyszedł smaczny, a ten ryż z masełkiem......idealne połączenie :)
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kostka masło
2 szt. pstrag
1 szt. cytryna
1 łyżka zioła
6 łyżka olej
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka bułka tarta
1 łyżka sól
Przygotowanie
RYBA: Rybę oczyszczamy, dokładnie myjemy (zostawiamy głowę i ogon) polewamy z każdej strony sokiem z połowy cytryny, dużo solimy, dodajemy zioła (ja użyłam suszonych). Odstawiamy na pół godziny. Mąkę z bułką tartą mieszamy, obtaczamy w niej rybę i od razu wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony (tak aby skórka była chrupiąca:)
Do ryby proponuję ryż z marchewką: (torebka ryżu, 4 marchewki, 1/5 szklanki wody, łyżka vegety, 2 łyżki masła, 1 torebka do gotowania na parze): Do torebki wrzucamy ryż , pokrojoną w krążki marchewkę, zagotowana wodę (1,5 szkl) mieszamy z łyżką vegety, zalewamy ryż z marchewką, dodajemy 2 łyżki masła. Gotujemy w mikrofali na pełnej mocy ok 10minut.
PODANIE: Ryba idealnie smakuje z cytryną i plasterkiem masełka.
Smacznego!!!!