Przystawka szóstoklasisty
beatawiecz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. masło
0.50 łyżecz. miód
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżecz. keczup
2 łyżecz. kakao decomorreno
3 łyżecz. dżem z czarnej porzeczki
20 g mix sałat
6 plaster ser wędzony
Przygotowanie
Roztopić masło na patelni, uważać żeby się nie zrumieniło. Dodać miód i rozgnieciony czosnek
W szklance wymieszać keczup, dżem i kakao, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Powstały sos wlać do patelni. Gotować około minuty. Odstawić.
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Wyłożyć na niego ser i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 10 min.
Sposób podania: Na talerz wyłożyć 3 plastry sera. Obok sera ułożyć umytą sałatę, posolić i polać odrobiną oliwy. Nałożyć „kleks” z sosu. Można podawać z grzanką lub paluszkiem typu grissini.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.