Przyjemnie delikatna i maślana chałka

gosia.natkaniec
Przyjemnie delikatna i maślana chałka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszna, maślana i przypominająca dzieciństwo chałka. Delikatna i bardzo aromatyczna. Nie może zabraknąć jej na Wigilijnym stole.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g mąka lubella puszysta tortowa

70 g świeże drożdże

70 g masło

350 mleko

50 g cukier drobny

1 łyżecz. sól

1 szt. jaja l

Przygotowanie


Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Odstawić na około 15 minut. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, sól i powoli dosypywać mąkę. Dodając mąkę należy zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość sztywne.

Po wyrobieniu uformować kulę i przełożyć ją do natłuszczonej olejem lub masłem miski. Ciasto powinno leżakować około 2 godzin do podwojenia swojej objętości.

Krok 2

Gdy już wyrośnie podzielić je na 2 części. Każdą część podzielić na trzy pasma, które należy rozwałkować na grubość około 35 cm. Z trzech pasm upleść warkocz.

Krok 3

Obydwie chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby znów wyrosło.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. makiem.

Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut. Do momentu aż się zarumienią.

Krok 7

Po upieczeniu wyjąć i poczekać aż przestygnie. Smacznego!

Krok 8

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1150

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

164

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły