Przyjemnie delikatna i maślana chałka

gosia.natkaniec
Przyjemnie delikatna i maślana chałka

0

0 / 0

Pyszna, maślana i przypominająca dzieciństwo chałka. Delikatna i bardzo aromatyczna. Nie może zabraknąć jej na Wigilijnym stole.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g mąka lubella puszysta tortowa

70 g świeże drożdże

70 g masło

350 mleko

50 g cukier drobny

1 łyżeczka sól

1 szt. jaja l

Przygotowanie


1

Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Odstawić na około 15 minut. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, sól i powoli dosypywać mąkę. Dodając mąkę należy zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość sztywne.

2

Po wyrobieniu uformować kulę i przełożyć ją do natłuszczonej olejem lub masłem miski. Ciasto powinno leżakować około 2 godzin do podwojenia swojej objętości.

3

Gdy już wyrośnie podzielić je na 2 części. Każdą część podzielić na trzy pasma, które należy rozwałkować na grubość około 35 cm. Z trzech pasm upleść warkocz.

4

Obydwie chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby znów wyrosło.

5

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

6

Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. makiem.

7

Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut. Do momentu aż się zarumienią.

8

Po upieczeniu wyjąć i poczekać aż przestygnie. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły