Przyjemnie delikatna i maślana chałka
gosia.natkaniec
0
0 / 0
Pyszna, maślana i przypominająca dzieciństwo chałka. Delikatna i bardzo aromatyczna. Nie może zabraknąć jej na Wigilijnym stole.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
350 g mąka lubella puszysta tortowa
70 g świeże drożdże
70 g masło
350 mleko
50 g cukier drobny
1 łyżeczka sól
1 szt. jaja l
Przygotowanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Odstawić na około 15 minut. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, sól i powoli dosypywać mąkę. Dodając mąkę należy zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość sztywne.
Po wyrobieniu uformować kulę i przełożyć ją do natłuszczonej olejem lub masłem miski. Ciasto powinno leżakować około 2 godzin do podwojenia swojej objętości.
Gdy już wyrośnie podzielić je na 2 części. Każdą część podzielić na trzy pasma, które należy rozwałkować na grubość około 35 cm. Z trzech pasm upleść warkocz.
Obydwie chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby znów wyrosło.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. makiem.
Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut. Do momentu aż się zarumienią.
Po upieczeniu wyjąć i poczekać aż przestygnie. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka