Przeplatanka
kontakt_6
Przeplatanka to wyjątokwy deser z kakao, szpinakiem i truskawkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przeplatanka to wyjątokwy deser z kakao, szpinakiem i truskawkami.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
320 g jogurt naturalny
120 g masło roztopione
3 szt. jaja l
115 g cukier drobny
225 g mąka pszenna tortowa lubella
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
75 g szpinak baby
40 g truskawki
2 łyżka kakao decomorreno
250 śmietana kremówka 36%
5 łyżka serek mascarpone
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
W misce umieścić szpinak, 100g jogurtu i masło. Wszystko zblendować aż do uzyskania gładkiej masy.
W osobnej misce dodać i mieszać kolejno: jajka, cukier i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta, nie dłużej.
1/3 otrzymanego ciasta dodać do mieszanki ze szpinakiem. Pozostałe ciasto rozlać do 2 misek. Do jednej z nich dodać zblendowane truskawki i 100g jogurtu, a do drugiej kakao ,,Decomorreno” i resztę jogurtu.
Formy do creme brulee wysmarować cienko masłem i posypać mąką. Każdą formę wypełnić innym ciastem. Piec w temperaturze 170˚C przez 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z foremek.
W między czasie ubić śmietankę na sztywną pianę. Kolejno dodać mascarpone i cukier puder. Wymieszać.
Ciasta przekroić każde na 3 części, by w efekcie otrzymać 9 krążków. Do każdego przyłożyć naczynie o mniejszej średnicy (np. słoik) i wyciąć środek. Następnie do otrzymanych krążków również przyłożyć naczynie o mniejszej średnicy (np. kieliszek) i wyciąć.
Ułożyć ciasto według schematu: - Największy krążek: ciasto szpinakowe, ciasto czekoladowe, ciasto truskawkowe - Średni krążek: ciasto truskawkowe, ciasto szpinakowe, ciasto czekoladowe - Najmniejszy krążek:ciasto czekoladowe, ciasto truskawkowe, ciasto szpinakowe
Ciasto należy włożyć ,,jedno w drugie”, aby otrzymać jeden element. Ułożyć 3 różne ciasto jedno na drugim. Przełożyć je kremem. Resztą kremu przełożyć równomiernie na mini ,,babeczki”. Truskawki pokroić w ćwiartki, następnie udekorować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.