Przepis na zdrowy chlebek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Przepis na zdrowy chlebek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977382851.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny domowy chlebek a jaki zdrowy bez zadnych polepszaczy i srodkow spulchniajacych
1
0 / 0
Pyszny domowy chlebek a jaki zdrowy bez zadnych polepszaczy i srodkow spulchniajacych
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna pełnoziarnista np. lubella
2 łyżecz. sól biała
4 szkl. ciepła woda
3 łyżka cukier
10 dag. świeże drożdże
20 dag. nasiona np. z dyni, sezamu, słonecznika
Przygotowanie
Do drozdzy dodajemy cukier i rozprowadzamy az sie rozpuszcza wlewamy do tego wode wsypujemy make ,sol , ziarna i wszystko wyrabiamy do polaczenia skladnikow .Nastepnie odstawiamy na ok.30-40 min.Do wyrosniecia (uwaga szybko rosnie ) nastepnie zagniatamy pare razy i przekladamy do form 15-28 cm takie jakby podwojne keksowki nasmarowanych wczesniej olejem i posypanych bulka tarta . Po wlozeniu ciasta do form rozprowadzic je rowno w formie łyzka moczona w wodzie ( ciasto nie bedzie sie do niej kleic ) po wyrównaniu mozna posmarowac olejem z dodatkiem maku jak ktos lubi i odstawic je na 15-20 min. Nastawic piekarnik na 180*c . Piec przez 1 godzine po upieczeniu wyjac z formy na kratke do ostgniecia . Po ostgnieciu mozna go przechowywac w woreczkach foliowych nawet tydzien pod warunkiem ze bedzie tak dlugo . Smacznego