Przepis na zdrowy chlebek

m7
Przepis na zdrowy chlebek

1

0 / 0

Pyszny domowy chlebek a jaki zdrowy bez zadnych polepszaczy i srodkow spulchniajacych

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna pełnoziarnista np. lubella

2 łyżecz. sól biała

4 szkl. ciepła woda

3 łyżka cukier

10 dag. świeże drożdże

20 dag. nasiona np. z dyni, sezamu, słonecznika

Przygotowanie


1

Do drozdzy dodajemy cukier i rozprowadzamy az sie rozpuszcza wlewamy do tego wode wsypujemy make ,sol , ziarna i wszystko wyrabiamy do polaczenia skladnikow .Nastepnie odstawiamy na ok.30-40 min.Do wyrosniecia (uwaga szybko rosnie ) nastepnie zagniatamy pare razy i przekladamy do form 15-28 cm takie jakby podwojne keksowki nasmarowanych wczesniej olejem i posypanych bulka tarta . Po wlozeniu ciasta do form rozprowadzic je rowno w formie łyzka moczona w wodzie ( ciasto nie bedzie sie do niej kleic ) po wyrównaniu mozna posmarowac olejem z dodatkiem maku jak ktos lubi i odstawic je na 15-20 min. Nastawic piekarnik na 180*c . Piec przez 1 godzine po upieczeniu wyjac z formy na kratke do ostgniecia . Po ostgnieciu mozna go przechowywac w woreczkach foliowych nawet tydzien pod warunkiem ze bedzie tak dlugo . Smacznego

Wartości odżywcze na porcję


Energia

490

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

72

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły