Przepis na smaczną i zdrową piadinę z warzywami!
kontakt_6
Piadina to nasza propozycja na pyszne danie ze świeżymi warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1580
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
176
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piadina to nasza propozycja na pyszne danie ze świeżymi warzywami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. pomidor
1 kostka ser żółty
10 dag. szynka
1 pęcz. rukola
1 szt. sałata
1 pęcz. bazylia
1 szt. czerwona cebula
1 kg mąka puszysta tortowa lubella
200 g smalec
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotuj ciasto: Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po określonym czasie wyciągnij ciasto i ulep z niego kule wielkości główki czosnku. Rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni pojawią się bąble, to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie uciskaj je, by pozbyć się powietrza.
Umyj i pokrój warzywa w kostkę. Sałatę poszarp na mniejsze kawałki.
Nałóż warzywa na piadinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1580
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
176
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.