Przekładany piernik bez miodu
m7
Piernik jest szybki w wykonaniu, puszysty i wszystkim smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piernik jest szybki w wykonaniu, puszysty i wszystkim smakuje.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. kakao decomorreno
150 g dżem śliwkowy niskosłodzony
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mleko
0.75 szkl. cukier
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować chwilę. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną (lub bułką tartą) blachy i piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
Aby przygotować masę grysikową należy ugotować na gęsto 2 szklanki mleka i 3 łyżki grysiku(kasza manna). Ostudzić. Pół kostki masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, do tej masy dodawać po jednej łyżce grysiku. Tak przygotowaną masą przekładać piernik. Na koniec polać ciasto roztopioną czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.