Przekładanka z piór

m7
Przekładanka z piór

1

0 / 0

Niekonwencjonalne połączenie przesmażonej na cebulce kaszaneczki z dodatkiem przesmażonych piórek cebuli i papryki, w zestawie włoskich, aromatycznych ziół z piórkami (penne) z pełnych ziaren. Potrawa zaskakująca, a zarazem bardzo smaczna, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantną kuchnię.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylia

1 łyżeczka pomidory suszone

40 g parmezan

300 g makaron penne lubella pełne ziarno

1 szt. nać pietruszki

1 szt. ząbek czosnku

2 szt. cebula biała

1 szt. papryka czerwona

4 szt. kaszanka

1 łyżka masło

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Kaszanki obierz z osłonek.

2

Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj poszatkowaną drobno 1 cebulę.

3

Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj kaszanki.

4

Przesmaż je mieszając około 5 min. Dopraw pieprzem, jeśli jest mało pikantna.

5

Oddzielnie przesmaż na 1 łyżce masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy paprykę pokrojoną w słupki, białą i czerwoną cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

6

Jeśli zioła są suszone dodaj od razu po 1 łyżeczce bazylii, pomidorów i oregano.

7

Jeśli pomidory suszone są z zalewy z oliwy, należy je posiekać.

8

Dopraw solą i pieprzem.

9

Ugotuj makaron penne z pełnego ziarna (pióra), wg przepisu na opakowaniu (ok. 10 min.).

10

Wyłóż na talerze kaszankę z cebulką, ułóż po bokach makaron.

11

Na górę wyłóż pas piór cebuli z papryką. Wstaw talerze na kilka minut do mikrofalówki lub piekarnika, aby podgrzać potrawę.

12

Udekoruj listkami pietruszki i posyp startym parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły