Przekładaniec z makiem i masą orzechową

Lubella
Przekładaniec z makiem i masą orzechową

0

4 / 1

Przekładaniec z makiem i masą orzechową to pyszne ciasto warstwowe, które doskonale sprawdzi się jako prosty wypiek na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, rodzinne uroczystości lub wyjątkowe spotkania przy kawie. Jest efektowne, sycące i zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – bogatym, lekko orzechowym i przyjemnie wilgotnym.

15

Składniki

80 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto makowe

200 g mak mielony

100 ml mleko

3 szt. jaja

100 g cukier

100 g masło

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 łyżecz. esencja waniliowa

Masa orzechowa

200 g orzechy włoskie mielone

250 g twaróg mielony

100 g cukier puder

100 g miękkie masło

2 szt. jaja

1 łyżecz. aromat migdałowy

Dodatkowo

1 szt.

Przygotowanie


1

Mak zalej gorącym mlekiem, podgotuj przez kilka minut i ostudź (jeśli używasz suchego).

2

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.

3

Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.

4

Dodaj ostudzony mak, mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj.

5

Piecz 2 warstwy osobno (np. w tortownicy 20 cm lub blaszce) przez ok. 20 minut w 180°C.

6

Utrzyj masło z cukrem pudrem.

7

Dodaj twaróg, jajka, orzechy i ekstrakt waniliowy.

8

Wymieszaj do jednolitej, puszystej konsystencji.

9

Podziel masę na 2 części.

10

Na spodzie ułóż warstwę makową.

11

Posmaruj ją połową masy orzechowej.

12

Przykryj drugą warstwą makową.

13

Posmaruj drugą częścią masy orzechowej.

14

Schłodź całość przez kilka godzin (najlepiej całą noc).

15

Przed podaniem oprósz kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

363

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły