Przekładaniec z makiem i masą orzechową

Lubella

Przekładaniec z makiem i masą orzechową to pyszne ciasto warstwowe, które doskonale sprawdzi się jako prosty wypiek na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, rodzinne uroczystości lub wyjątkowe spotkania przy kawie. Jest efektowne, sycące i zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – bogatym, lekko orzechowym i przyjemnie wilgotnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Przekładaniec z makiem i masą orzechową to pyszne ciasto warstwowe, które doskonale sprawdzi się jako prosty wypiek na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, rodzinne uroczystości lub wyjątkowe spotkania przy kawie. Jest efektowne, sycące i zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – bogatym, lekko orzechowym i przyjemnie wilgotnym.
15
Składniki
80 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Ciasto makowe
200 g mak mielony
100 ml mleko
3 szt. jaja
100 g cukier
100 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 łyżecz. esencja waniliowa
Masa orzechowa
200 g orzechy włoskie mielone
250 g twaróg mielony
100 g cukier puder
100 g miękkie masło
2 szt. jaja
1 łyżecz. aromat migdałowy
Dodatkowo
1 szt.
Przygotowanie
Mak zalej gorącym mlekiem, podgotuj przez kilka minut i ostudź (jeśli używasz suchego).
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.
Dodaj ostudzony mak, mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj.
Piecz 2 warstwy osobno (np. w tortownicy 20 cm lub blaszce) przez ok. 20 minut w 180°C.
Utrzyj masło z cukrem pudrem.
Dodaj twaróg, jajka, orzechy i ekstrakt waniliowy.
Wymieszaj do jednolitej, puszystej konsystencji.
Podziel masę na 2 części.
Na spodzie ułóż warstwę makową.
Posmaruj ją połową masy orzechowej.
Przykryj drugą warstwą makową.
Posmaruj drugą częścią masy orzechowej.
Schłodź całość przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
Przed podaniem oprósz kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.