Przekąska ryżowa Dąbrowskiego

kasiamichalak
Przekąska ryżowa Dąbrowskiego

0

0 / 0

Syta i łatwa w przygotowaniu sałatka/przekąska będzie doskonałym urozmaiceniem każdej imprezy . Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnym. Sprawdzony przepis ,polecamy.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron lubella jajeczna ryż

200 dek. filet z kurczaka

150 g mix sałat

125 g ser mozzarella

20 szt. pomidorki koktajlowe

5 szt. pomidory suszone

5 ocet jabłkowy

15 olej roślinny

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka przyprawa gyros

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżeczka maggi

1 łyżeczka musztarda

1 łyżeczka miód

Przygotowanie


1

Na początek przygotowujemy sos. Do słoiczka dodajemy kolejno: oliwę z oliwek, olej kujawski , łyżeczkę octu jabłkowego, kilka kropel przyprawy Magi, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. W ten sposób przygotowany sos odstawiamy.

2

Gotujemy makaron jajeczny Lubella ryż. Do gotującej , posolonej wody wsypujemy makaron Lubella i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Od czasu do czasu mieszamy. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą i odcedzamy.

3

Na patelni rozgrzewamy olej kujawski. Umyty filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przeprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do miski, aby wystygło.

4

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone pomidory w cienkie paseczki. Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.

5

Do dużej miski wsypujemy mix salat, ugotowany ryż, mięso , pomidorki i ser mozzarella. Delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły