Przekąska ryżowa Dąbrowskiego
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kasiamichalak
![Przekąska ryżowa Dąbrowskiego](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974048822.jpeg&w=3840&q=75)
Syta i łatwa w przygotowaniu sałatka/przekąska będzie doskonałym urozmaiceniem każdej imprezy . Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnym. Sprawdzony przepis ,polecamy.
0
0 / 0
Syta i łatwa w przygotowaniu sałatka/przekąska będzie doskonałym urozmaiceniem każdej imprezy . Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnym. Sprawdzony przepis ,polecamy.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron lubella jajeczna ryż
200 dag. filet z kurczaka
150 g mix sałat
125 g ser mozzarella
20 szt. pomidorki koktajlowe
5 szt. pomidory suszone
5 ocet jabłkowy
15 olej roślinny
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. przyprawa gyros
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. maggi
1 łyżecz. musztarda
1 łyżecz. miód
Przygotowanie
Na początek przygotowujemy sos. Do słoiczka dodajemy kolejno: oliwę z oliwek, olej kujawski , łyżeczkę octu jabłkowego, kilka kropel przyprawy Magi, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. W ten sposób przygotowany sos odstawiamy.
Gotujemy makaron jajeczny Lubella ryż. Do gotującej , posolonej wody wsypujemy makaron Lubella i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Od czasu do czasu mieszamy. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kujawski. Umyty filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przeprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do miski, aby wystygło.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone pomidory w cienkie paseczki. Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.
Do dużej miski wsypujemy mix salat, ugotowany ryż, mięso , pomidorki i ser mozzarella. Delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy według uznania.