Przekąska ryżowa Dąbrowskiego
kasiamichalak
Syta i łatwa w przygotowaniu sałatka/przekąska będzie doskonałym urozmaiceniem każdej imprezy . Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnym. Sprawdzony przepis ,polecamy.
0
0 / 0
Syta i łatwa w przygotowaniu sałatka/przekąska będzie doskonałym urozmaiceniem każdej imprezy . Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnym. Sprawdzony przepis ,polecamy.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron lubella jajeczna ryż
200 dek. filet z kurczaka
150 g mix sałat
125 g ser mozzarella
20 szt. pomidorki koktajlowe
5 szt. pomidory suszone
5 ocet jabłkowy
15 olej roślinny
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka przyprawa gyros
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka maggi
1 łyżeczka musztarda
1 łyżeczka miód
Przygotowanie
Na początek przygotowujemy sos. Do słoiczka dodajemy kolejno: oliwę z oliwek, olej kujawski , łyżeczkę octu jabłkowego, kilka kropel przyprawy Magi, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. W ten sposób przygotowany sos odstawiamy.
Gotujemy makaron jajeczny Lubella ryż. Do gotującej , posolonej wody wsypujemy makaron Lubella i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Od czasu do czasu mieszamy. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kujawski. Umyty filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przeprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy do miski, aby wystygło.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone pomidory w cienkie paseczki. Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.
Do dużej miski wsypujemy mix salat, ugotowany ryż, mięso , pomidorki i ser mozzarella. Delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy według uznania.