Przegrzebki z grilla z żurawiną

Łowicz
Przegrzebki z grilla z żurawiną

0

5 / 1

Sezon grillowy to doskonała okazja, by sięgnąć po mniej oczywiste składniki – na przykład przegrzebki. Delikatne i pełne smaku, świetnie sprawdzają się na ruszcie, zwłaszcza gdy wcześniej zamarynujemy je w maśle z czosnkiem i podamy w formie szaszłyków z dodatkiem pieczywa. Całość uzupełnia prosta, a zarazem orzeźwiająca salsa z żurawiny, cytryny i świeżej mięty. Ten przepis to sposób na szybkie, efektowne danie, które wyróżni się podczas każdego spotkania przy grillu.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

10 szt. przegrzebki

30 g masło

5 szt. kromka chleba

3 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól, pieprz

5 szt. patyczki do szaszłyków

1 opak. żurawina łowicz

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżecz. liście mięty

Przygotowanie


1

Masło roztopić i lekko przestudzić, dodać sprasowany czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu.

2

Dodać oczyszczone przegrzebki, przemieszać i zostawić na 20 minut.

3

Chleb pokroić w większą kostkę, dodać do przegrzebków, wymieszać.

4

Naprzemiennie nadziać na patyczki. Zgrillować.

5

Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

305

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły