Przecier pomidorowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Przecier pomidorowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974286373.jpeg&w=3840&q=75)
Domowy przecier pomidorowy nadaje wyjątkowego smaku daniom, do których został użyty.
1
0 / 0
Domowy przecier pomidorowy nadaje wyjątkowego smaku daniom, do których został użyty.
1
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg pomidor
Przygotowanie
Pomidory powinny być dojrzałe. Odpowiednie będą i żółte i malinowe i podłużne. Trzeba zdjąć skórkę z pomidora, wystarczy naciąć pomidory w krzyżyk z dwóch stron, zalać je wrzątkiem a następnie szybko przełożyć do lodowatej wody. Skórka powinna zejść bez problemu. Usunąć skórkę, pokroić na pół, a następnie łyżeczką usunąć pestki. Pokroić pomidory na mniejsze kawałki i przecisnąć je przez durszlak drewnianą łopatką lub łyżką.
Ciepły przecier pomidorowy przekładać do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzować przez około 30-45 minut. Wyjąć i ustawić dnem do góry, aby się zawekowały. Poczekać aż ostygną.