Przecier pomidorowy

m7
Przecier pomidorowy

1

0 / 0

Domowy przecier pomidorowy nadaje wyjątkowego smaku daniom, do których został użyty.

1

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg pomidor

Przygotowanie


1

Pomidory powinny być dojrzałe. Odpowiednie będą i żółte i malinowe i podłużne. Trzeba zdjąć skórkę z pomidora, wystarczy naciąć pomidory w krzyżyk z dwóch stron, zalać je wrzątkiem a następnie szybko przełożyć do lodowatej wody. Skórka powinna zejść bez problemu. Usunąć skórkę, pokroić na pół, a następnie łyżeczką usunąć pestki. Pokroić pomidory na mniejsze kawałki i przecisnąć je przez durszlak drewnianą łopatką lub łyżką.

2

Ciepły przecier pomidorowy przekładać do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzować przez około 30-45 minut. Wyjąć i ustawić dnem do góry, aby się zawekowały. Poczekać aż ostygną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły