Proziakowa Farma Rozmaitości

kontakt_6
Proziakowa Farma Rozmaitości

0

5 / 1

Proziakowa Farma Rozmaitości to propozycja na kreatywny deser, przy którym każdy będzie się dobrze bawił.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 kefir

500 g mąka puszysta tortowa lubella

1 łyżecz. sól

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 szt. jajko

2 szt. banan

2 szt. jabłko

2 łyżecz. żurawina suszona

0.50 kostka ser biały

1 pęcz. szczypiorek

2 szt. rzodkiewka

5 szt. oliwki

2 szt. jaja l

1 szt. papryka

1 szt. sałata

Przygotowanie


1

Kefir, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, cukier i jajko łączymy ze sobą i wygniatamy ciasto.

2

Uzyskane ciasto należy rozwałkować. W celu uzyskania okrągłych proziaków ciasto wycinamy szklanką. W przypadku proziaków prostokątnych i kwadratowych ciasto kroimy nożem. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 1 cm.

3

Proziaki pieczemy na rozgrzanej patelni przez cały czas je obracając. Uwaga nie używamy tłuszczu. Zdejmujemy, gdy się z obu stron zarumienią.

4

Proziaki możemy przekroić jak bułki. Następnie ozdabiamy je wybranymi owocami, warzywami i i innymi ulubionymi dodatkami. Tworzymy zabawne postaci.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

491

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły