Proziakowa Farma Rozmaitości
kontakt_6
Proziakowa Farma Rozmaitości to propozycja na kreatywny deser, przy którym każdy będzie się dobrze bawił.
0
5 / 1
Proziakowa Farma Rozmaitości to propozycja na kreatywny deser, przy którym każdy będzie się dobrze bawił.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 kefir
500 g mąka puszysta tortowa lubella
1 łyżeczka sól
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
1 szt. jajko
2 szt. banan
2 szt. jabłko
2 łyżeczka żurawina suszona
0.50 kost. ser biały
1 pęcz. szczypiorek
2 szt. rzodkiewka
5 szt. oliwki
2 szt. jaja l
1 szt. papryka
1 szt. sałata
Przygotowanie
Kefir, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, cukier i jajko łączymy ze sobą i wygniatamy ciasto.
Uzyskane ciasto należy rozwałkować. W celu uzyskania okrągłych proziaków ciasto wycinamy szklanką. W przypadku proziaków prostokątnych i kwadratowych ciasto kroimy nożem. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 1 cm.
Proziaki pieczemy na rozgrzanej patelni przez cały czas je obracając. Uwaga nie używamy tłuszczu. Zdejmujemy, gdy się z obu stron zarumienią.
Proziaki możemy przekroić jak bułki. Następnie ozdabiamy je wybranymi owocami, warzywami i i innymi ulubionymi dodatkami. Tworzymy zabawne postaci.