Proziaki z musem z bryndzy i dżemem

maspexdigital
Proziaki z musem z bryndzy i dżemem

0

0 / 0

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szcz. sól

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. cukier

200 maślanka

1 szt. jaja l

1 opak. dżem truskawkowy łowicz

Przygotowanie


1

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sodę, cukier oraz sól, mieszamy dokładnie.

2

Jajko roztrzepujemy i łączymy z maślanką, następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki tak, aby można je było swobodnie wyrobić ciasto na stolnicy.

3

Ciasto odstawiamy na 30 minut oprószone mąką i przykryte ściereczką, żeby mogło odpocząć.

4

Następnie podsypujemy mąką, wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm i szeroką szklanką wycinamy koła.

5

Smażymy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron, tak aby bułeczki lekko się zrumieniły, powiększyły i upiekły w środku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły