Proziaki z musem z bryndzy i dżemem
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1628
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
329
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. cukier
200 maślanka
1 szt. jaja l
1 opak. dżem truskawkowy łowicz
Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sodę, cukier oraz sól, mieszamy dokładnie.
Jajko roztrzepujemy i łączymy z maślanką, następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki tak, aby można je było swobodnie wyrobić ciasto na stolnicy.
Ciasto odstawiamy na 30 minut oprószone mąką i przykryte ściereczką, żeby mogło odpocząć.
Następnie podsypujemy mąką, wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm i szeroką szklanką wycinamy koła.
Smażymy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron, tak aby bułeczki lekko się zrumieniły, powiększyły i upiekły w środku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1628
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
329
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.