Proziaki z musem z bryndzy i dżemem

maspexdigital
Proziaki z musem z bryndzy i dżemem

Średnia 0 / 0

Oceń!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. cukier

200 maślanka

1 szt. jaja l

1 opak. dżem truskawkowy łowicz

Przygotowanie


Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sodę, cukier oraz sól, mieszamy dokładnie.

Jajko roztrzepujemy i łączymy z maślanką, następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki tak, aby można je było swobodnie wyrobić ciasto na stolnicy.

Ciasto odstawiamy na 30 minut oprószone mąką i przykryte ściereczką, żeby mogło odpocząć.

Następnie podsypujemy mąką, wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm i szeroką szklanką wycinamy koła.

Smażymy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron, tak aby bułeczki lekko się zrumieniły, powiększyły i upiekły w środku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1628

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

329

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły