Proziaki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Proziaki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977859326.jpeg&w=3840&q=75)
Proziaki to pyszne, tradycyjne pieczywo kuchni polskiej, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To nic innego jak bułki smażone na patelni, które można podawać jako alternatywę dla klasycznych pieczonych w piekarniku bułek. Proziaki są idealnym rozwiązaniem na szybki i smaczny posiłek. Mogą być podawane na śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji np. z serem, szynką lub sałatą. Są również doskonałym pomysłem na danie podczas pikników, imprez plenerowych czy grillów. Smacznego!
1
0 / 0
Proziaki to pyszne, tradycyjne pieczywo kuchni polskiej, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To nic innego jak bułki smażone na patelni, które można podawać jako alternatywę dla klasycznych pieczonych w piekarniku bułek. Proziaki są idealnym rozwiązaniem na szybki i smaczny posiłek. Mogą być podawane na śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji np. z serem, szynką lub sałatą. Są również doskonałym pomysłem na danie podczas pikników, imprez plenerowych czy grillów. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
250 kefir
1 szt. jajko
1 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
Przygotowanie
W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Jeśli ciasto za bardzo się klei można podsypać troszkę mąką.
Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy je na ok. 2cm. Za pomocą szklanki wykrajamy proziaki.
Na suchej patelni smażymy proziaki z jednej i drugiej strony do zarumienienia się.
Proziaki najlepiej smakują z masłem czosnkowym.