Proziaki

EkspertOdKuchni
Proziaki

0

0 / 0

Proziaki to pyszne, tradycyjne pieczywo kuchni polskiej, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To nic innego jak bułki smażone na patelni, które można podawać jako alternatywę dla klasycznych pieczonych w piekarniku bułek. Proziaki są idealnym rozwiązaniem na szybki i smaczny posiłek. Mogą być podawane na śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji np. z serem, szynką lub sałatą. Są również doskonałym pomysłem na danie podczas pikników, imprez plenerowych czy grillów. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

250 kefir

1 szt. jajko

1 łyżeczka soda oczyszczona

0.50 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka cukier

Przygotowanie


1

W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Jeśli ciasto za bardzo się klei można podsypać troszkę mąką.

2

Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy je na ok. 2cm. Za pomocą szklanki wykrajamy proziaki.

3

Na suchej patelni smażymy proziaki z jednej i drugiej strony do zarumienienia się.

4

Proziaki najlepiej smakują z masłem czosnkowym.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły