Prosty tort kawowy z dodatkiem orzechów

m7
Prosty tort kawowy z dodatkiem orzechów

0

0 / 0

Przepyszny, tani i prosty tort kawowy z dodatkiem orzechów, świetny na każdą okazję.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia na biszkopt

350 g margaryna do kremu

0.75 szkl. cukier do kremu

0.50 szkl. mielone orzechy

8 szt. jaja na biszkopt

3 szt. jaja do kremu

12 szt. bezy do dekoracji

8 łyżka mąka na biszkopt

8 łyżka cukier na biszkopt

4 łyżka kawa rozpuszczalna do kremu

1 łyżka dżem do posmarowania pierwszego biszkoptu

Przygotowanie


1

Ubić białka, dodać kolejno cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Podzielić na dwie części i każdą upiec (w tortownicy o śr. 25cm - 28cm) 30 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć i ostudzić.

2

Jaja ubić na parze z cukrem (można nad garnkiem z gotującą się wodą), dodać żółtka. 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Gotowy wywar dodać do jajek cały czas miksując.

3

Tak gotową masę stopniowo dodawać do utartej margaryny.

4

Pierwszy biszkopt lekko posmarować dżemem, nałożyć krem, delikatnie przycisnąć drugim biszkoptem i znowu nałożyć krem.

5

Boki tortu również posmarować kremem i obsypać orzechami mielonymi. Na wierzchu poukładać bezy. Można także udekorować według własnych upodobań.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły