Prosty tort kawowy z dodatkiem orzechów
m7
Przepyszny, tani i prosty tort kawowy z dodatkiem orzechów, świetny na każdą okazję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
339
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszny, tani i prosty tort kawowy z dodatkiem orzechów, świetny na każdą okazję.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia na biszkopt
350 g margaryna do kremu
0.75 szkl. cukier do kremu
0.50 szkl. mielone orzechy
8 szt. jaja na biszkopt
3 szt. jaja do kremu
12 szt. bezy do dekoracji
8 łyżka mąka na biszkopt
8 łyżka cukier na biszkopt
4 łyżka kawa rozpuszczalna do kremu
1 łyżka dżem do posmarowania pierwszego biszkoptu
Przygotowanie
Ubić białka, dodać kolejno cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Podzielić na dwie części i każdą upiec (w tortownicy o śr. 25cm - 28cm) 30 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć i ostudzić.
Jaja ubić na parze z cukrem (można nad garnkiem z gotującą się wodą), dodać żółtka. 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Gotowy wywar dodać do jajek cały czas miksując.
Tak gotową masę stopniowo dodawać do utartej margaryny.
Pierwszy biszkopt lekko posmarować dżemem, nałożyć krem, delikatnie przycisnąć drugim biszkoptem i znowu nałożyć krem.
Boki tortu również posmarować kremem i obsypać orzechami mielonymi. Na wierzchu poukładać bezy. Można także udekorować według własnych upodobań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
339
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.