Prosty murzynek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MagdalenaWaserek
![Prosty murzynek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1427-1702057575462.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kostka margaryna mleczna
0.50 szkl. cukier
1 szkl. woda
2 łyżka kakao decomorreno
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. gorzka czekolada starta
15 szt. cukierki
4 szt. białko jaja kurzego
4 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Pół kostki margaryny rozpuszczamy w garnku i dodajemy wodę.
Cukier mieszamy z kakao i dodajemy do wody z margaryną. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z białek ubijamy pianę.
Do przestygniętej margaryny z cukrem i kakao dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy.
Do ciasta dodajemy ubite białka. Delikatnie i powoli mieszamy łyżką.
Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na upieczone ciasto. Ozdabiamy według uznania np. cukierkami.