Prosty murzynek
MagdalenaWaserek
0
0 / 0
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kost. margaryna mleczna
0.50 szkl. cukier
1 szkl. woda
2 łyżka kakao decomorreno
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. gorzka czekolada starta
15 szt. cukierki
4 szt. białko jaja kurzego
4 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Pół kostki margaryny rozpuszczamy w garnku i dodajemy wodę.
Cukier mieszamy z kakao i dodajemy do wody z margaryną. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z białek ubijamy pianę.
Do przestygniętej margaryny z cukrem i kakao dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy.
Do ciasta dodajemy ubite białka. Delikatnie i powoli mieszamy łyżką.
Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na upieczone ciasto. Ozdabiamy według uznania np. cukierkami.