Prosty chleb z garnka
maspexdigital
0
0 / 0
Prosty chleb z garnka - to nieskomplikowany przepis na domowy chleb, który jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz. Taki chleb z garnka w połączeniu z pastą warzywną Łowicz Cukinia i Curry to cudowne śniadanie dla całej rodziny.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna
140 g mąka pszenna pełnoziarnista
1.50 szkl. woda
1 łyżeczka sól
3 g suszone drożdże
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodajemy sól i drożdże.
Wlewamy wodę, mieszamy, przykrywamy folia i odstawiamy na noc.
Kolejnego dnia wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Formujemy bochenek i wkładamy go do wyłożonej ściereczką miski.
Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Do zimnego piekarnika wkładamy żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewamy do 230 stopni. Po minimum 30 minutach przekładamy do środka wyrośnięte ciasto.
Nakrywamy przykrywką i pieczemy 30 minut, po tym czasie odkrywamy i pieczemy kolejne 10 minut.
Studzimy na kratce, po czym podajemy z pastą warzywną.