Prosty chleb z garnka

maspexdigital
Prosty chleb z garnka

0

0 / 0

Prosty chleb z garnka - to nieskomplikowany przepis na domowy chleb, który jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz. Taki chleb z garnka w połączeniu z pastą warzywną Łowicz Cukinia i Curry to cudowne śniadanie dla całej rodziny.

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna

140 g mąka pszenna pełnoziarnista

1.50 szkl. woda

1 łyżecz. sól

3 g suszone drożdże

Przygotowanie


1

Do przesianej mąki dodajemy sól i drożdże.

2

Wlewamy wodę, mieszamy, przykrywamy folia i odstawiamy na noc.

3

Kolejnego dnia wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.

4

Formujemy bochenek i wkładamy go do wyłożonej ściereczką miski.

5

Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.

6

Do zimnego piekarnika wkładamy żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewamy do 230 stopni. Po minimum 30 minutach przekładamy do środka wyrośnięte ciasto.

7

Nakrywamy przykrywką i pieczemy 30 minut, po tym czasie odkrywamy i pieczemy kolejne 10 minut.

8

Studzimy na kratce, po czym podajemy z pastą warzywną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

127

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły