Proste a niezwykle smaczne danie indyjskie wegetariańskie

m7
Proste a niezwykle smaczne danie indyjskie wegetariańskie

0

0 / 0

Trochę czasu upłynęło od dnia kiedy zamieściłam ostatni przepis, ale oto serwuję nowy, pyszny! Danie jest na prawdę banalne, bo głównymi składnikami są tylko ziemniaki i zielony groszek! :] ale uwierzcie mi, że orientalnie doprawione, podane z ryżem lub z indyjskim chlebem są naprawdę wyborne!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. zeera

1 szcz. sól

1 szcz. papryka ostra

0.50 łyżeczka kurkuma

0.50 łyżeczka pieprz ziarnisty

1 łyżeczka kasoori methi

1 szt. groszek zielony konserwowy

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

1 szt. pomidor

0.50 szt. nać pietruszki

1 łyżka sabji masala

40 dek. ziemniaki

Przygotowanie


1

Więc w zależności od tego jakie mamy ziemniaki, stare obieramy i kroimy w nie dużą kostkę, młode z cienką skórką tylko i wyłącznie myjemy i też kroimy w drobną kostkę. Nie obieramy ich! (mają cudowny smak kiedy są gotowane ze skórką).

2

cebulę oczywiście kroimy drobno i na nie dużej ilości oleju smażymy aż będzie brązowa. Dodajemy też w połowie tej czynności czosnek poszatkowany.

3

groszek odsączamy.Kiedy cebula się zbrązowi, dodajemy pokrojonego pomidora albo 2 łyżki przecieru lub 2 pomidory z puszki.

4

mieszamy i rozgniatamy delikatnie pomidory aby się zespójniły z resztą.

5

dodajemy przyprawy oprócz natki, kozieradki i kurkumy. Mieszamy dokładnie.

6

podlewamy 1 do półtorej szklanki wody. Mieszamy ponownie. Dodajemy pół płaskiej łyżeczki kurkumy, dokładnie mieszamy. Czekamy 5 min aż się zacznie gotować. Cebulę smażymy na wolnym ogniu, ale po dolaniu wody zwiększamy ogień na jakiś czas. Dodajemy ziemniaki i mieszamy. Zostawiamy je na dużym ogniu przez ok. 10 min do czasu aż zacznie buzować. Dodajemy odcedzony groszek, mieszamy. Czekamy jeszcze ok.5 min aż pobuzuje i zmniejszamy na wolny ogień. Zostawiamy pod pokrywką. Co jakiś czas musimy sprawdzić czy nie brakuje wody, żeby się nie spaliło! Wody nie może być jednak za dużo! Nie ma to być zupa.

7

na ok. 10 min przed wyłączeniem gazu, dodajemy posiekaną (najlepiej w miarę drobno) natkę, i ew.Kozieradkę.

8

podajemy z ryżem lub z chlebem chappati.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły