Profiterolki wypełnione Czekodżemem Brzoskwiniowym i oblane miękką, przypieczoną bezą
maspexdigital
Przepis na profiterolki, czyli francuskie, niewielkie ciasteczka z ciasta ptysiowego. Mogą być wypełnione bitą śmietaną, lodami lub wybranym kremem, a w naszej wersji pysznym czekodżemem brzoskwiniowym. Aby dodać im jeszcze więcej słodyczy, proponujemy gotowe profiterolki oblać dodatkowo przypieczoną, miękką bezą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
656
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na profiterolki, czyli francuskie, niewielkie ciasteczka z ciasta ptysiowego. Mogą być wypełnione bitą śmietaną, lodami lub wybranym kremem, a w naszej wersji pysznym czekodżemem brzoskwiniowym. Aby dodać im jeszcze więcej słodyczy, proponujemy gotowe profiterolki oblać dodatkowo przypieczoną, miękką bezą.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. mąka puszysta tortowa lubella
250 woda
125 g masło
4 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 szt. białko
44 g cukier
1 opak. czekodżem brzoskwiniowy łowicz
Przygotowanie
Wodę zagotuj z masłem i solą, dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wystudź.
Do ostudzonego ciasta wbij po kolei jajka i wyrób. Formuj kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku (200C) przez 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Białko ubij, dodaj cukier, nadal ubijającm ale nie do sztywności.
Taką bezę wyłóż na gotowe wystudzone profiterolki i piecz w temperaturze 120C aż się zarumieni.
Wypełnij z rękawa cukierniczego od spodu rozmieszanym z Czekodżemem Brzoskwiniowym Łowicz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
656
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.