Profiterolki wypełnione Czekodżemem Brzoskwiniowym i oblane miękką, przypieczoną bezą

maspexdigital
Profiterolki wypełnione Czekodżemem Brzoskwiniowym i oblane miękką, przypieczoną  bezą

0

0 / 0

Przepis na profiterolki, czyli francuskie, niewielkie ciasteczka z ciasta ptysiowego. Mogą być wypełnione bitą śmietaną, lodami lub wybranym kremem, a w naszej wersji pysznym czekodżemem brzoskwiniowym. Aby dodać im jeszcze więcej słodyczy, proponujemy gotowe profiterolki oblać dodatkowo przypieczoną, miękką bezą.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. mąka puszysta tortowa lubella

250 woda

125 g masło

4 szt. jaja l

1 szcz. sól

1 szt. białko

44 g cukier

1 opak. czekodżem brzoskwiniowy łowicz

Przygotowanie


1

Wodę zagotuj z masłem i solą, dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wystudź.

2

Do ostudzonego ciasta wbij po kolei jajka i wyrób. Formuj kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Piecz w nagrzanym piekarniku (200C) przez 25 minut, do uzyskania złotego koloru.

4

Białko ubij, dodaj cukier, nadal ubijającm ale nie do sztywności.

5

Taką bezę wyłóż na gotowe wystudzone profiterolki i piecz w temperaturze 120C aż się zarumieni.

6

Wypełnij z rękawa cukierniczego od spodu rozmieszanym z Czekodżemem Brzoskwiniowym Łowicz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły