Profiterolki wypełnione Czekodżemem Brzoskwiniowym i oblane miękką, przypieczoną bezą
maspexdigital
Przepis na profiterolki, czyli francuskie, niewielkie ciasteczka z ciasta ptysiowego. Mogą być wypełnione bitą śmietaną, lodami lub wybranym kremem, a w naszej wersji pysznym czekodżemem brzoskwiniowym. Aby dodać im jeszcze więcej słodyczy, proponujemy gotowe profiterolki oblać dodatkowo przypieczoną, miękką bezą.
0
0 / 0
Przepis na profiterolki, czyli francuskie, niewielkie ciasteczka z ciasta ptysiowego. Mogą być wypełnione bitą śmietaną, lodami lub wybranym kremem, a w naszej wersji pysznym czekodżemem brzoskwiniowym. Aby dodać im jeszcze więcej słodyczy, proponujemy gotowe profiterolki oblać dodatkowo przypieczoną, miękką bezą.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. mąka puszysta tortowa lubella
250 woda
125 g masło
4 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 szt. białko
44 g cukier
1 opak. czekodżem brzoskwiniowy łowicz
Przygotowanie
Wodę zagotuj z masłem i solą, dodaj powoli mąkę i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wystudź.
Do ostudzonego ciasta wbij po kolei jajka i wyrób. Formuj kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku (200C) przez 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Białko ubij, dodaj cukier, nadal ubijającm ale nie do sztywności.
Taką bezę wyłóż na gotowe wystudzone profiterolki i piecz w temperaturze 120C aż się zarumieni.
Wypełnij z rękawa cukierniczego od spodu rozmieszanym z Czekodżemem Brzoskwiniowym Łowicz.